Cuma, Kasım 15, 2024
More

    Karantina Sürecinde Küresel Karbon Salınım Oranı 17% Azaldı

    Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, koronavirüs karantinası sürecinde küresel karbon salınım oranı 2019 seviyesine oranla 17% azaldı.

    Bilim insanları, ağırlıklı olarak ulaşım sistemi ve sanayi faaliyetlerinin yavaşlamasından kaynaklanan karbon düşüşünün tarihte çok az örneği olduğunu belirtti. Öte yandan, karantina şartlarının zayıflaması ile beraber atmosferdeki karbon oranının yıl sonuna doğru tekrar 2019 seviyesine çıkması bekleniyor. Nihayetinde, her yıl atmosferde miktarı artan ve gezegenimizin ısınmasına neden olan karbon seviyelerinde bir değişim olmayacak.

    Araştırmada, 69 ülkede uygulanan karantina kısıtlamaları incelendi. Değerlendirilen kısıtlamaların, karbon salınım oranının düşmesi ile %97 bağlantılı olduğu belirtildi. Kara ulaşımı, hava ulaşımı, enerji, sanayi, kamu binaları ve özel mülkleri kapsayan altı sektör incelenerek Ocak 2020 ile Nisan 2020 arasındaki günlük karbon salınım oranındaki değişim tespit edildi. Ardından sonuçlar 2019’daki aynı dönem ile karşılaştırıldı.

    Atmosfere salınan karbonun azalmasında en büyük rolü, otomobil, kamyon ve otobüslerin kullanılmaması oynadı. Toplu taşıma ve özel araç kullanımının durma noktasına gelmesi, karbon salınım oranını 43% azalttı. Enerji ve sanayi sektörlerindeki yavaşlama da karbon oranını 43% daha aşağı çekti. Sanayinin özellikle Çin, ABD, Avrupa ve Hindistan’da durma noktasına gelmesi bu miktarın ortaya çıkmasını sağladı.

    Araştırmaya göre karbon salınım oranının en çok düştüğü gün 7 Nisan olarak belirdi. 17% oranında azalma yaşanan bu tarihte, Çin, ABD ve Hindistan’da koronavirüs karantina uygulaması en yüksek seviyeye çıkarıldı.

    “Bize Bir 30 Yıl Daha Lazım”

    Araştırmada, bazı ülkelerin karbon salınım oranlarında günlük 26% civarında azalma yaşadığı görüldü. Yine de, dünyanın soluk alma fırsatı bulduğu sürecin geçici olduğu belirtildi. Hesaplamalara göre eğer hayat Haziran ortasında normale dönerse, küresel karbon salınım oranı 2020 sonu itibariyle 4% azalabilir. Eğer belli kısıtlamalar uygulanmaya devam ederse bu oran 7%’yi görebilir.

    Araştırmada yer alan iklim uzmanı Mark Maslin, “Eğer küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlı tutmayı istiyorsak önümüzdeki 30 yıl boyunca küresel karbon salınım oranı ortalaması en düşük 7% olmalı” dedi. Maslin, koronavirüs pandemisinin “ulaşım ve enerji sistemlerinde değişikliğe gidilmesi gerektiğini gösterdiğini” belirtti.

    İlginizi çekebilir:

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler