Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Karanlıktan enerji üretilebilir mi? Cevabı evet

    Bilim insanları güneş enerjisini tersine çeviren bir yöntemle karanlıktan enerji üreten bir cihaz geliştirdi.

    Dünyanın giderek artan enerji sorununa çözüm arayan bilim insanları nihayetinde karanlığın enerjisini de çekmeyi başaracak cihaz geliştirdi. Işşınımsal (radyoaktif) soğuma adı verilen yöntemi kullanan araştırmacılar, sadece 30 dolar maliyetli donanım ile LED aydınlatmayı başardı.

    Araştırmada yer alan Stanford Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği profesörü Shanhui Fan’ın Gizmodo’ya yaptığı açıklama şu şekilde:

    “Güneş’ten Dünya’ya gelen enerji, Dünya’dan termal radyasyon olarak çıkan enerjiye neredeyse eşit olmalıdır. Böylece Dünya neredeyse sabit bir sıcaklıkta tutulabilir… Dünya’da hasat edilebilecek enerji miktarı oldukça fazla.”

    Joule dergisinde yayınlanan araştırmada, modern günümüzde 1.3 milyar insanın elektriğe erişimi bulunmadığına dikkat çekildi. Elektriğin sıkıntı olduğu bölgelerde insanlar ağırlıklı olarak güneş panellerinin topladığı enerjiyi saklayacak bataryalara ihtiyaç duyuyor. Bu da maliyetleri ciddi ölçüde artırıyor. Fan ve ekibi, gündüz depolanan enerji ile geceyi aydınlatmak yerine bunu doğrudan geceden alınacak enerji ile yapmayı hedefledi.

    Güneş panelleri elektriği ağırlıklı olarak “fotovoltaik etkisi” denilen süreç ile elde ediyor (belli maddelerin ışığa maruz kalması elektrik akımı oluşturuyor). Bazı güneş panelleri ile termal süreçler ile çalışıyor. Güneş’in daha sıcak, Dünya’nın ise daha soğuk olması sayesinde, sıcaklık arasındaki fark kullanılabilir enerjiye dönüştürülebiliyor. En son araştırmada da Dünya ısı kaynağı olarak kullanıldı.

    Gece-gündüz elektrik üretmek mümkün

    Karanlıktan enerji üreten sistem, termoelektrik jeneratörlerine bağlanan siyaha boyanmış 20 santimetrelik alüminyum diskten oluşuyor. Bu diskler radyayon yayıcı görevi görüyor ve sistemin kurulduğu ortamdaki havadan birkaç derece daha soğuk oluyor. Isı Dünya’dan havaya yükseliyor, ardından havadan termoelektrik jeneratörlere, oradan disklere geçiyor.

    Diskler de ısıyı yukarı doğru yayıyor. California’da yapılan testte diskin metrekaresi başına 25 miliwatt enerji üretildi. Bu da küçük bir LED’i aydınlatmaya yeterliydi. Sistem, gündüzleri de güneş ışınlarını emerek, Güneş’ten disklere inen ve dış ortamdan gelen ısıdan elektrik üretiyor.

    Fan, test aşamasındaki cihazın belli şartlarda daha fazla elektrik üreteceğini belirtti. Daha iyi yalıtım ve kuru bir iklimde, diskin metrekaresi başına 0,5 watt enerji üretmek mümkün olabilir. Daha büyük diskler ile (tabii maliyet de artarak) evleri aydınlatacak miktarda (karanlık) enerji üretilebilir.

    Söz konusu sistem mevcut olarak güneş enerjisi ile karşılaştırılamaz. Ancak ucuz olması ve gece kullanılabilmesi, geliştirildiği takdirde kullanılabilir bir enerji elde etme yöntemi olabileceğine işaret ediyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler