Birçok bilim insanı şu an kansere bir çare ve tedavi bulma umuduyla, yeni yöntemler ve metodlar denemekte. Kanser metabolizması hakkındaki keşifler yaklaşık 100 yıl önce başladı. Kanser ve onun beslenmesi ile ilgili birçok bilgi öğrendik. Öne çıkan bilgilerden biri, hücrenin çekirdeğinin içinde bulunan “çekirdekçik” bölgesinin ribozom üretiminden sorumlu olması ve bu bölgenin karakteristik olarak kanserli hücrelerde büyümesi.
ABD’nin Cincinnati, Japonya’nın Keio ve Hiroshima üniversitelerindeki araştırmacılar tarafından ortak yürütülen çalışmada, kanserli hücrelerin hızla büyümesini sağlayan enerji mekanizmasında önemli bir nokta aydınlatıldı. Araştırmacıların Nature Cell Biolgy’de yayınladıkları makaleye göre bir tedavi yöntemi olarak bu enerji mekanizmasını besleyen yolakların hedef alınması oldukça yeni bir yaklaşım olacak.
Araştırma ekibinden Atsuo Sasaki, “Çekirdekçik, kanserin tam merkezi. Bunu kontrol etmek kanserle savaşta oyunun kuralarını değiştirebilir.” Diyor.
Çekirdekçik ribozom üretimini arttırıyor ve dolayısıyla protein üretimi de artıyor. Ancak kanserli hücrelerde çekirdekçiğin aşırı ribozom üretimini nasıl gerçekleştirdiği henüz tam olarak açıklanamıyor.
Sasaki, “ Çekirdekçik büyümesi, kanserin en büyük habercilerinden biri ve boyutu ölçülerek hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğu tahmin edilebiliyor” diyor.
Sasaki, “Şimdi araştırma ekibimiz, çekirdekçiğin büyümek için RNA üretiminde en önemli yapıtaşlarından biri olan Guanozin trifosfat (GTP) tükettiğini ortaya çıkardı… Hücre büyümesi için bu kadar farklı enerji tipi varken kanser hücrelerinde çekirdekçik büyümesinde en büyük rolü GTP’nin oynadığını görmek bizi şaşırttı” yorumunu yapıyor.
Araştırma ekibi ayrıca, IMPDH (inozin monofosfat dehidrogenaz) enziminde artış gözlemlediğini, bunun da GTP üretimini hızlandırarak çekirdekçik büyümesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Ekip, insan ve hayvanlardan alınan beyin tümörleri ve en ölümcül beyin kanserlerinden biri olan glioblastoma üzerinde yoğunlaştı. Sonuçlar ise GTP seviyelerinde anlamlı artış gösteriyordu.
Araştırmacılar beyin tümör hücrelerini daha detaylı inceleyerek artan IMPDH seviyesinin, kanser hücrelerinde GTP üretiminde de hızlanmaya neden olduğunu gördüler. IMPDH ve çekirdekçik arasındaki yakın ilişkinin keşfedilmesi Sasaki ve ekibini yeni bir metabolik analiz yöntemi geliştirmeye itti. Bu metot sayesinde araştırmacılar IMPDH etkinliği ile üretilen GTP’nin çekirdekçikte ribozom sentezleme için kullanıldığını gösterecek veriler elde ettiler.
Dolayısıyla bundan sonra ki hedef IMPDH’ın baskılanarak GTP kullanımın ve akabinde kanserli hücre gelişimine büyük bir darbe vurulması hedeflenecektir.