Kanada’nın batı kıyısında yer alan British Columbia eyaletindeki Wells Gray Provincial Park’nda keşfedilen dev mağaraya, Yıldız Savaşları’ndan esinlenerek “Sarlacc Çukuru” adı verildi. Mağarayı Eylül ayında inceleyen ilk ekipte yer alan jeolog Catherine Hickson, “İlk tepkim orada bir mağara bulunamaz demek oldu… İlk gördüğünüz zaman bir an donup kalıyorsunuz çünkü devasa bir çukur” ifadesini kullandı.
Henüz resmi bir ad konmayan mağara, ilk olarak Nisan 2018’de ren geyiği sayımı yapmak için gözlem uçuşuna çıkan helikopterler tarafından görüldü. “Batı Kanada’da önemli bir keşif” olarak duyurulan mağaranın girişi 100 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde.
Canadian Geographic’e açıklama yapan mağarabilimci John Pollack, mağaranın çukuruna yakından bakıldığında büyüklüğünün daha da iyi anlaşıldığını söyledi. Pollack, mağaranın girişinden derinlere uzanan çukura bakıldığında gözün görebildiği alanın 183 metre olduğunu söyledi. Pollack, sadece ilk gözlemlerde elde edilen ölçümlerin Kanada standartlarının çok üzerinde olduğunu belirtti.
“Sibirya’nın çukurları sanılandan daha korkutucu”
Konumu gizli tutuluyor
Google Maps’in bile birçok keşfe imza atılmasını sağladığı günümüzde bu kadar dev bir mağara nasıl daha yeni keşfedildi sorusunun cevabı biraz düşününce akla geliyor: İklim değişimi. Araştırmacılara göre mağaranın yer aldığı bölge 20 ile 50 yıl öncesine kadar tamamen kar ile kaplıydı.
Yerleşim birimlerinden çok uzak kalan ve karlarla kaplı bir arazide gizlenen mağara haliyle bugüne dek ortaya çıkarılmadı. Yetkililer geçmişe ait kayıtları incelerken mağaranın bugüne dek kimse tarafından kayda geçirilmemiş olduğunu tahmin ediyor. Sarlacc Çukuru’na bugüne dek rastlayan bir kampçı, dağcı veya mağara kaşifi olduğu da bilinmiyor.
Her ne kadar Kanada kamuoyunda heyecan yaratsa da, yetkililer devasa mağaranın koordinatlarını henüz açıklamadı. Ne kadar güvenli olduğu bilinmeyen mağaranın ilk olarak araştırmacılar tarafından keşfedilmesi gerekiyor.
Sarlacc Çukuru’na inmeyi deneyen ilk isim, mağarabilimcci Lee Hollis oldu ancak girişte gök gürlemesi gibi bir sesle akan şelale nedeniyle en fazla 80 metre aşağı inmeyi başardı. Tahminler, her saniye 4,000 galon (15,141 lt) tuzlu su akan şelalenin mağaranın devasa çukurunu oluşturmakta önemli bir rol oynadığı.
Şelalenin mağaraya girdikten sonra yaklaşık 2 kilometre ötede ve yerden 500 metre derinlikte bir yeraltı nehri oluşturduğu düşünülüyor. Yetkililer, Sarlacc Çukuru’nun kapsamlı incelemesinin 2020’de gerçekleştirilecek keşifle yapılacağını belirtti. O güne kadar muhtemelen resmi bir isme de kavuşur.