Merkür’de yıllarca gezindikten sonra geçtiğimiz yıl yüzeye çakılarak görevine son veren Messenger; Asteroit Kuşağı’nı keşfeden Dawn ve Plüto ile Kuiper Kuşağı serüvenini başlatan New Horizons, Güneş Sistemi’nin başından sonuna kadar incelememizi sağlayan yeni nesil uzay araçları arasında yer alıyor.
Plüton’un geçtiğimiz yaz yaşattığı büyük heyecanın ardından, insanlık bu sefer bir gaz devine, Jüpiter’e yakından bakma şansı bulacak. Juno, ateşlendiği 2011’den bu yana zorlu bir yolculuğu tamamlamak üzere. Uzay aracı, 4 Temmuz’da Jüpiter’in kuzey kutbundaki konumuna erişecek.
Juno’nun hedefine ulaşmasını kutlarmış gibi, Dünya’daki en gelişmiş teleskop ağlarından birini temsil eden VLT, Jüpiter’in eşi görülmemiş kızılötesi görüntülerini elde etti.
Juno daha işin başında
Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), hafta başında kozmik bir infernoyu andıran fotoğraflar yayımladı. ESO tarafından yayımlanan bültende bilgi veren Leicester Üniversitesi’nden Leigh Fletcher, “Bu haritalar önümüzdeki aylarda Juno’nun karşılaşacağı manzaraları anlamamızı kolaylaştıracak” ifadesini kullandı.
Fletcher, ‘kızılötesi spektrumun farklı dalgaboylarında elde edilen veriler sayesinde Jüpiter atmosferinde enerji ve materyallerin nasıl taşındığını gösteren 3D görüntüler elde edebildiklerini belirtti.
Jüpiter’in oldukça sıcak görünen fotoğraflarını elde edebilmek için VLT seri halinde birçok fotoğraf çekti. Ardından, Dünya’nın atmosferinin en az filtre oluşturduğu kareler seçildi ve tam ölçekli bir kızılötesi görüntü ortaya çıktı.
New Horizons’ın Kuiper Kuşağı’na devam eden yolculuğunda halen ‘cüce gezegen’ Plüton’a ait bilgiler göndermeye devam ettiğini düşünürsek, Juno’yu oldukça uzun bir görev bekliyor.