Güneş Sistemi’nde yer alan en büyük gök cismi Jüpiter’in çapı, Dünya’nın 11.2 katı. Haliyle gaz devi Dünya’nın sahip olduğu manyetik alanın çok daha büyüğüne sahip. 4 Temmuz’da Jüpiter’in kuzey kutup bölgesinde konumlanarak gözlemlerine başlayacak olan Juno, ‘manyetik okyanustan’ geçisi esnasında oluşan sesleri Dünya’ya gönderdi.
NASA Jet İtki Laboratuvarı (JPL), Juno’nun manyetik alandan geçerek Jüpiter’in manyetosferine girdiği esnada kaydettiği sesleri yayımladı. Kozmik boşluğun iç gıdıklayıcı sesleri, manyetosfere giriş öncesinde yaşanan ‘bow shock’ sürecinde giderek güçleniyor.
#Jüpiter, Güneş Sistemi'deki en büyük manyetik alana sahiptir, hatta bu alan sistemimizdeki en büyük yapıdır! #Juno pic.twitter.com/wXEJmPk8n1
— Umut Yildiz (@umutayildiz) July 1, 2016
‘Bow shock’, Jüpiter’in manyetik alanının dış kapısı olarak nitelendiriliyor. Güneş fırtınalarıyla yayılan kozmik parçacıklar süpersonik hızlarla Jüpiter’in görünmez kalkanına çarptıklarında, ısınarak yavaşlıyorlar ve ortaya sonik patlamasına benzeyen sesler çıkıyor.
Juno’nun manyetik alanın dış kapısından geçişi 2 saat sürdü. Geçiş esnasında çıkan sesler şu şekilde:
Kapının öteki tarafında ne var?
Juno, bow shock kısmını geride bırakmasının ardından ‘resmi olarak’ Güneş’in manyetik alan bölgesinden ‘Jüpiter hava sahasına’ giriş yaptı.
Jüpiter’in yörüngesinde ilerlerken ortaya çıkan seslerin bir kısmı şu şekilde:
Henüz yeni ulaştığı hedefini bu kadar güçlü duyabilmek, Juno’nun gözlemleyeceği gök cisminin heybetini anlamak için yeterli.
Juno, 4 Temmuz günü ana motorlarını ateşleyerek yavaşlamaya başlayacak ve Jüpiter’in yörüngesindeki konumuna ilerleyecek.
Dün #Juno'ya son komut sinyali de gönderildi, bundan sonra herşeyi kendi halledecek. İletişim 48 dakika sürüyor, artık elle komut imkanı yok
— Umut Yildiz (@umutayildiz) July 1, 2016
Saatte 265 bin km hızla ilerleyen uzay aracı, yavaşlamasının ardından sabit hızla gaz devinin kuzey kutup bölgesine tırmanmaya başlayacak. Burada, Güneş Sistemi’ndeki en büyük jeoomanyetik fırtınaları gözlemleyecek ve Dünya’ya inanılmaz fotoğraflar gönderecek.
Juno, gözlemleri esnasında Jüpiter’e 5.000 km mesafeye kadar yaklaşacak. Ortaya çıkan manzaraların korkutucu derecede etkileyici olacağına eminim…
Voyager uzay aracının Jüpiter’in yörüngesinden geçerken kaydettiği sesleri dinlemek isterseniz bu videoya göz atın. İnsan kulağının duyabileceği frekansa indirgenen kozmik sesler, insanı ürperten bir gizem saklıyor.
#Juno'nun bilim enstrümanları, #Jüpiter'in güçlü radyasyonundan 180 kg ağırlığında Titanyum bir zırh ile korunuyor. pic.twitter.com/d7eQIeNTX4
— Umut Yildiz (@umutayildiz) July 1, 2016