Juno, Jüpiter yörüngesine girmesinin ardından görünür ışık kamerası JunoCam ile ilk fotoğrafını çekti. Kamera, Juno’nun ana motorlarını ateşleyerek yörüngeye girmesinden altı gün sonra Jüpiter ve en büyük üç uydusu; Io, Europa ve Ganymede’i görüntüledi.
Juno ekibinde yer alan Scott Bolton, gönderilen fotoğrafın kalitesine bakarak ‘uzay aracının Jüpiter’in yüksek oranda radyasyon içeren manyetik alanından zarar görmeden geçtiğini ve gözlem yapmaya hazır olduğunu anladıklarını’ söyledi. Bolton, “Jüpiter’in kutup noktalarına ait ilk fotoğrafları görmek için sabırsızlanıyoruz” ifadesini kullandı.
Juno, ilk fotoğrafını 10 Temmuz’da TSİ 20.30’da çekti. Uzay aracı, Jüpiter yörüngesindeki 53.5 gün sürecek ilk rotasının başlangıcında, gaz devinden 4.3 milyon kilometre mesafeden tarihi kozmik manzarayı yakaladı.
Juno ekibinde yer alan Arizona Gezegen Bilimleri Enstitüsü’nden Candy Hensen, Juno’nun Jüpiter sistemindeki ilk yüksek çözünürlüklü fotoğrafları 27 Ağustos’tan itibaren çekmeye başlayacağını söyledi. Söz konusu tarihte, Juno gaz devine ilk yakın geçişini gerçekleştirecek.
Devin etrafında 37 tur
JunoCam, Jüpiter’in kutup noktalarını ve bulutlarını görüntülemek için özel olarak tasarlandı. Juno’nun gözlerini temsil eden kamera, geniş açısı sayesinde uzay aracının diğer donanımlarına da gözlemlerinde yardım edecek.
Juno, görev süresi boyunca Jüpiter’in etrafını 37 kere turlayacak. Hareketi esnasında kuzey kutup bölgesindeki bulutların üzerine ‘eğilecek’ ve gaz devinin atmosferi hakkında detaylı bilgi elde edecek. Bulutlara 4,100 kilometreye kadar yaklaşacak olan Juno, gaz devindeki auroraların oluşumunu da yakından izleyecek.
Güneş Sistemi’ndeki en olağanüstü aurora deneyimini ekranlarımıza taşıyacak olan Juno, gözlemleriyle Jüpiter’in kökenlerini, kimyasal yapısını ve manyetosferini çok daha iyi tanımamızı sağlayacak.