Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Jeff Bezos Ay’a keşif aracı ve astronot taşıyacak Blue Moon’u tanıttı

    Blue Origin’in patronu Jeff Bezos tarafından tanıtılan Blue Moon uzay aracı, Apollo görevlerinde kullanılan Ay kondularının daha büyük ve gelişmiş versiyonu izlenimini veriyor.

    Uzay turizminden Ay keşfine uzanmak isteyen hırslı bir uzay-havacılık planı çizen Jeff Bezos, Blue Moon adı verilen Ay kondusunu tanıttı. Ay’a taşıma yükü ile Ay keşif araçları iletecek Blue Moon, aynı zamanda astronot taşımak için de kullanılabilecek. Bezos, “bonus görevi” olarak Blue Moon’un Ay yörüngesine küçük uydular da taşıyabileceğini belirtti.

    Dev, küre şeklinde yakıt tankı bulunan Blue Moon, Apollo kondularına kıyasla daha küçük iniş takımına sahip. Bezos, “Apollo görevleri öncesinde Ay toprağının çok yumuşak kabul edildiğini ancak daha sert olduğunun anlaşılması üzerine tasarımı yenilediklerini” söyledi.

    Tamamen otonon olacak Blue Moon, taşıdığı keşif araçlarını ve diğer bilimsel donanımları Ay yüzeyine kendisi bırakabilecek. Sahip olduğu vinç sistemi ile farklı taşıma yüklerini itina ile yüzeye indirme özelliğine sahip olacak. Öyle ki, Blue Moon eşzamanlı dört uzay aracını yüzeye bırakabilecek.

    Bezos, yıldız takip sistemi ile lidar donanımı bulunacak Blue Moon’un “yıldızlara ve Ay yüzeyindeki yapılara bakarak yolunu bulacağını” söyledi ve ekledi: Uzayda GPS yok.

    İyi düşünülmüş bir projenin ürünü olduğu belli olan Blue Moon, Ay’ın didik didik detaylandırılan haritalarından yararlanarak rotasını belirleyecek ve iniş noktasını seçecek. Geçmiş ve modern haritalar arasında karşılaştırma yaparak, yüzeydeki değişiklikleri fark edebilen bilgisayarı bulunacak. Bezos, gelişmiş navigasyon yeteneği sayesinde Blue Moon’un belirlenen iniş noktasından en fazla 23 metre sapacağını not düştü.

    Hidrojen enerjisi kullanıyor

    Blue Moon, Blue Origin’in yeni geliştirdiği BE-7 motorlarını kullanacak ve sıvı hidrojen (LH2) ve sıvı oksijen (LOX) ile ateşlenecek. Apollo görevlerinde yörüngede bekleyen kumanda modülleri LH2/LOX kullanırken, yere inen Ay modülleri batarya ile çalışıyordu.

    Bezos, Ay’ın ebedi gölgelerinde kalan kraterlerinde yer alan buzun elektroliz ile hidrojen ve oksijene parçalanabileceğini not düştü. Bezos’un diğer potansiyel Ay kaşifleri gibi amacı oradaki buz-suyu yakıt olarak kullanmak.

    Blue Moon, Apollo uzay araçları gibi yörüngede ve yerde görev yapacak iki parçadan oluşuyor. Blue Moon’un taşıma yükü alanı 7 metre genişliğinde, ayakları açıldığında 4 metre yüksekliğe sahip. Yakıt ile beraber 15 metrik ton ağırlığı bulunan uzay aracı, Ay’a ulaştığında 3 metrik ton ağırlığa sahip olacak. Uzay aracının yere inecek kondusu ise 14 metre uzunluğunda. Dört tane keşif aracı taşıma kapasitesi olacak kondunun yakıt ile ağırlığı tam 62 metrik ton iken yakıtsız ağırlığı 22 metrik ton.

    Blue Moon’un Ay’a ileteceği taşıma yükü kapasitesi yaklaşık 3.6 metrik ton olacak. Uzay aracının daha geniş ikinci bir versiyonu ise 6.5 metrik ton taşıma yükü kapasitesi bulunduracak. Ek yakıt ihtiyacı olacak bu versiyon, taşıma yükü ile yüzeye astronot taşıyabilecek.

    NASA’nın Ay yörünge üssünü kullanabilir

    Blue Moon Ay’a tek seferlik yolculuklar yapmak için tasarlandı. Ancak gelişmiş versiyonu gidiş-geliş için kullanılabilir. Bu aşamada Blue Moon’un NASA tarafından Ay yörüngesinde kullanılması planlanan “Lubar Orbiter Platform-Gateway” üssünde kullanılması da söz konusu. Ay ile üs arasında astronot taşıyabilecek olan Blue Moon’un bu projede yer alıp almayacağı belli değil.

    NASA, kısa süre önce 2024 yılında Ay’a geri döneceklerini ve kalıcı olacaklarını açıklamıştı. Bu hedef için kritik bir altyapının kurulması kaçınılmaz gereklilik olarak görülüyor. Bezos, sunumda yaptığı açıklamada “Ay’a geri dönme planına yardımcı olmaya hazır olduklarını” ifade etti.

    Blue Moon, özel uzay-havacılık sektörünün meyvelerini toplayarak müşterilerden aldığı yatırım ile Ay görevlerine başlayabilir. Bu aşamada NASA’dan sözleşme kurtarmasına gerek bulunmasa da, uzay görevlerinde kendi önünü açmak için buna hazır olduğu kesin.

    NASA neden Ay’ın kutup bölgesinde üs kurmak istiyor?

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler