Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Japonya uzay asansörüne ait ilk testi mikro küp uydular ile gerçekleştirecek

    Japonya, yıllardır akıllarda olan fütürist bir projenin hayata geçmesi için sonunda ilk adımı atıyor. Japonya’nın The Mainichi sayfasında yer alan habere göre, Shizuoka Üniversite’nin başını çekeceği projenin ilk adımı bu ay içinde atılacak.

    Uzay asansörü, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile Dünya arasında çekilen bir kablo üzerinde ilerleyecek bir asansörü temsil ediyor. Yapılacak olan ilk denemede, bir konteynırın uzaydaki hareketi gözlemlenecek. Japonya’nın Tanegashima Uzay Merkezi’nden 11 Eylül’de gerçekleştirilecek ateşlemede, uzay istasyonuna her kenarı sadece 10 cm uzunluğunda olan iki küp uydu gönderilecek.

    Birbirlerine 10 metre uzunluğundaki çelik bir halat ile bağlı olan uydular yörüngede konumlandıktan sonra motorlu bir konteynır iki uydu arasında harekete başlayacak. Uydular üzerindeki kameralar, konteynırın hareketini kaydedecek.

    Geleceğin uzay asansörleri elmastan yapılabilir

    [Obayashi Corporation]

    Gerçeğe dönüşmesi kolay olmayacak

    Projenin teknik danışmanlığını, Japonya’nın inşaat devlerinden Obayashi Corporation üstlenmiş durumda. Yıllar önce uzay asansörü projesini açıklayan Obayashi, yer ile yörünge arasında insan ve materyal taşınmasını sağlayacak sistemi 2050 yılında hayata geçirmeyi planlıyor.

    Buradan anlaşılacağı üzere ilk denemeler tam teşekküllü bir uzay asansörünün inşaatı ile sonuçlanmayacak. Durum şu ki, yıllar önce Google’ın da listesinde yer alan uzay asansörü büyük zorluklar sunan bir proje. Google, uzay asansörü inşa edilebilmesi için “çeliğin en az 100 misli sağlam” bir materyal gerektiğini belirterek projeyi dondurmuştu.

    The Mainichi de projenin önünde engeller olduğunu belirtti. İlk olarak, yüksek enerjili kozmik ışınlara dayanıklı özelleşmiş kabloların geliştirilmesi gerekiyor. Obayashi firması, karbon nano-tüplerin bu materyallerde kullanılabileceğini savunuyor. Kablolar dirençli oldukları kadar Dünya ile yörünge arasında elektrik iletimi de sağlamalı ve asansörlerin uzay enkası ve meteoritlerden korumalı.

    Bu engellerin aşılması, uzay keşfinin muazzam hız kazanmasını sağlayacak bir tasarruf getirecek. Günümüzde uzay araçları ile yörüngeye taşınan materyallerin kilosu 22,000 dolara geliyor. Obayashi’nin aklındaki asansör ile bu maliyet 200 dolara düşecek.

    Google’ın derin dondurucuya attığı 4 fütürist proje

    30 kişi kapasiteli kapsüller

    Obayashi firmasının 2050 yılına ait projesindeki asansörler, altı kapsül/aracı temsil ediyor. Oval şekilli kapsüllerin her biri 18 metre uzunluğunda ve 7,2 metre genişliğinde olacak ve 30 kişi taşıyabilecek. Asansörler, okyanusta inşa edilmesi planlanan bir uzay istasyonundan yörüngeye yükselecek 36,000 kilometrelik hat üzerinde ilerleyecek. Asansörler, elektrik motorlu makara sistemiyle yörüngeye çıkıp yere inecek.

    Japon araştırmacılar, uzay asansörlerinin saatte 200 km hızla ilerlemesini planlıyor. Dünya’dan yola çıkıldığında, uzay istasyonuna sekiz günde ulaşılması hesaplanıyor. Toplamda 96,000 kilometre uzunluğunda olacak kabloların tahmini maliyeti ise 10 trilyon yen (yaklaşık 90 milyon dolar) olacak. Tokyo ile Osaka’yı birbirine bağlayan Maglev tren projesinin 9 trilyon yen olduğu düşünüldüğünde, yapılmayacak bir şey değil. Projenin başında yer alan 63 yaşındaiki Yoji Ishikawa da bu görüşte:

    “Teorik olarak bir uzay asansörü oldukça akla yatkın. Uzay yolculuğu gelecekte oldukça popüler hale gelebilir.”

    Umuyorum öyle olur. Çünkü en azından ihtiyarlığımda yörüngeden Dünya’ya bakabilmeyi çok ama çok isterim.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler