Salı, Aralık 3, 2024
More

    Japonya 333 minke balinasını ‘bilim adına’ avladı

    Japonya’nın ‘bilimsel araştırma’ mazeretiyle Aralık 2015’te Antarktika’da balina avına çıkacağını açıklaması, uluslararası kamuoyunda büyük tepki uyandırmıştı. Ancak yolsuzluğun her türlüsünü yeri geldi kılıfına uydurmayı bilen medeniyet, uluslararası kuralları ve uyarıları hiçe sayarak bildiğini okudu. Ortaya çıkan sonuç, açgözlü aşırı nüfusun doğaya karşı elde ettiği pişkin bir zafer gibi.

    Güney Okyanusu’na gönderilen Japon av gemileri, bu hafta içinde geri dönerek planlandığı gibi 333 balinanın avlandığını açıkladı. Japonya Memeli Deniz Hayvanı Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, 230’u dişi olan 333 balinanın avlandığı, dişi balinalarının ise en az yüzde 90’ının (207) hamile olduğu belirtildi.

    Uluslararası Adalet Divanı’nın (ICJ) belirlediği kuralların ihlal edildiği ‘araştırmanın’, korsan avcılara karşı mücadele veren örgütlerin müdahalesi olmadan gerçekleştirildiği not düşüldü. Enstitü, yapılan katliamın yanı sıra ‘mavi, çatal kuyruklu, kambur ve katil balinaların avlanmadan gözlemlendiğini’ ifade etti. Gözlem kapsamında, dev balıklardan biyopsi alındı ve etiketlenerek uydu takibine alındılar.

    Japonya’nın ‘bilimsel araştırmasını’ kınayan Avustralya Çevre Bakanı Greg Hunt, ‘balinaların öldürüldüğü bir araştırmanın bilimsel bir yanı olamayacağını’ belirtti.

    Avustralya, bilimsel araştırma örtüsü altında yapılan avlanmanın ticari amaçlara hizmet eden yasal bir açık oluşturmaya çalıştığını da açıkça ortaya koydu. Avustralya ayrıca ICJ’nin 1986 yılında belirlediği ve balina avına kısıtlama getiren yasanın ihlal edildiğini vurguladı. Japonya’nın balina avı programına 1987’de başlaması, yasaya en başından beri karşı konulmak istendiğine işaret ediyor.

    [Imgur]
    [Imgur]

    Neresi bilimsel?

    Oluklu balina familyasının en küçük üyesi olan minke balinaları, avcıların büyük üyeleri tüketme noktasına gelmesinin ardından yeni hedef olarak belirlendi. Vox.com’daki bilgiye göre minke balinaları henüz nesli tükenme tehdidi altında olan bir tür değil. Japon avcıların birçoğu hamile balina yakalamış olması da türün doğurganlığını gösteriyor (hamile balinaların avlanması için bir mazeret oluşturmuyor). Ancak, Japonya’nın 2027 yılına kadar devam etmeyi program kapsamında minkelerin de hızla azalması kaçınılmaz. Tabii birileri bu ‘karlı katliamın‘ önüne geçmezse.

    ThinkProgress sitesine konuşan İskoçya’nın St. Andrews Üniversitesi’nden biyolog Andrew Brierley, ‘balinaların bilim temel alınarak vurulması tamamen saçmalık’ ifadesini kullandı. Ocak ayında Uluslararası Balina Programı’na (IWC) Japonya’nın bilimsel araştırmalarına yönelik değerlendirmesini sonlandırması için çağrıda bulunan 32 bilim insanından biri olan Brierley, Nature dergisine gönderdikleri mektupta IWC’nin ‘boşuna zaman harcadığını’ belirtti.

    Japonya’nın sözde araştırmasının mantıksızlığına da dikkat çeken Brierley, “Japon bilim insanları balinaların midesinde buldukları yemeklerle beslenme alışkanlıklarını ve sağlıklarını inceliyor. Ancak bunun için belli bir bölgede belli bir zamanda yaşayan populasyondan örnek alınması gerekir. Av gemileri ve balinaların sürekli hareket etmesi belli şartların olduğu tek bir yeri değil, yemek dağılımının farklılaştığı birçok yerde avlanma yapıldığı anlamına geliyor” dedi.

    [Imgur]
    [Imgur]

    En az 30 milyon dolar

    Balinaların bilim yalanıyla avlanmalarının nedeni ise en net ifadeyle açgözlülük. Yüzgeç çorbası için her yıl milyonlarca köpekbalığını telef eden Güneydoğu Asya ülkeleri, kaplan penisinden gergedan boynuzuna kadar sayısız hayvan uzvunun ilaç amaçlı kullanıldığı devasa bir kaçak av sektörüne sahip. Fil ve armadillo neslinin bile tükenme tehlikesi yaşadığı günümüzde, minke balınalarının da listeye girmesi hiç şaşırtıcı değil.

    Minke balinaları Japonya’da yenmekten çok limanlarda dondurulmuş halde birçok Asya ülkesine gönderilmeyi bekliyor. Christian Science Monitor sitesinde 2014’te yer alan araştırmaya göre, Japon nüfusunun yüzde 95’i nadiren balina eti yerken, nüfusun yüzde 88.8’i 2014 içinde bir kez bile balina eti satın almamış. Limanlarda ise en az 4,5 milyon ton dondurulmuş balık eti bekliyor.

    Balinalar, Çin ve G.Kore gibi ülkelerde sofralarda prestij anlamına geldiği gibi, sözde tedavi gücü yüksek çeşitli ilaçların yapımında kullanılıyor. Hal böyle olunca, bir minke balinasının değeri en az 100 bin doları buluyor.

    Japonya’daki aşırı nüfusu tatmin etmek için okyanuslar hunharca içi boşaltılan bir hazineden farksız. Asya’daki statü ve sağlığa düşkün milyonlar için de minke balinaların adını bilmek bile gereksiz olmalı. Nihayetinde, bir gün 10 milyara yaklaşacak insan kalabalığı içinde çocuklarınıza balina, fil ve aslan gibi hayvanları hologram eşliğinde anlatmak size düşüyor.

    [Imgur]
    [Imgur]

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler