Bazı zamanlar insanlar Leonardo da Vinci gibi düşünürlerin çılgınca şeyler yarattığı, icat ettiği günlerin sonunun geldiğini söyleyip ağlarlar. Bu icatların insanları etkileyen en önemli yanları de her zaman sanatsal ve mekanik tasarımın bir arada bulundurmaları olmuştur; bugünkü bilgisayar kodlarının aksine daha somut bir güzelliğe sahip oldukları aşikar. Şu sıralar 22 yaşındaki Japon öğrenci Kango Suzuki bu konu hakkında yakınan insanlara bir nebze de olsa moral sağlayacak bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Plock adındaki ahşap saat tasarımı tamamen geleneksel metodlarla çalışıyor.
Tamı tamına 407 el işlemesi ahşap oynayan parçadan oluşan saat, zamanı merkezinde bulundurduğu panele anlık olarak yazabiliyor. Saatin alt kısımına iplerle bağlı bulunan seri haldeki ağırlıkların çeşitli hareketleri ile saatin oynar parçaları doğru hamleleri yapabiliyor. Bu oynar parçalar aracılığı ile de sivri uçlu 4 manyetik kalem kontrol ediliyor ve 24 saat formatında saatin yazılması sağlanıyor.
Tohoku Sanat ve Tasarım Üniversitesi öğrencisi Suzuki, projeyi yaratmanın 6 aydan fazla bir zaman aldığını söylüyor. Plock ilk olarak geçen hafta Tokyo Metropolitan Sanat Müzesi içerisinde sergilenmeye başlandı.
Plock belki de dünya üzerindeki en pratik saat değil ancak bize hala geleneksel tasarımlar, icatlar yapılabildiğini göstermesi anlamında herkese ilham verici bir buluş.