iOS 10’un biraz problemli ortaya çıktığı aşikar. Aslında oluşan problemler iOS sisteminden ötürü, diğer uygulamaların geliştiricileriyle ilgili bir durum. iOS 10’un WWDC 2016’da tanıtılmasına kadar yaklaşık 3-4 sene kadar Apple içerisinde test edildiğini biliyoruz. Bu uzun maratonun amacı kullanıcıya daha iyi bir arayüz sunabilmek, daha az bug’lardan oluşan bir mobil işletim sistemi oluşturabilmek elbette.
Ancak şöyle tezat bir durum var; işletim sistemleri bu kadar geniş bir zaman dilimi içerisinde geliştirilse de uygulama geliştiricileri bu süre zarfını minimumda tutarak test aşamalarında da ortaya çıkan ve çıkacak olan bug’ları tam anlamıyla göremiyorlar. Peki bu ne demek? Malesef iOS’un en muhteşem sürümünde dahi, bug’lar ve diğer sorunsallar olacaktır. Öte yandan Ana sürümlerden sonra getirilen X.1.2 gibi yama sürümler işletim sistemlerinin gerilemesine neden oluyor. Sanırım Apple’ın bu sorunsala –kısmen-bir çözümü buldu.
Güncellemelerin hali ülkeye göre değişiyor
Sanırım Apple bu konuda biraz Android’i gözönünde bulunduruyor. Android cihazların güncelleme süreçleri ve geliştirilmeleri cihaz üreticilerine bağlı. Güncellemeler üreticilerin, kullanıcılar ile cihaz arasındaki ilişkiye bakmasıyla belirleniyor. Şöyle özetleyelim; LG’nin Android güncellemeleri genelde az satış yapılan ve az nüfuslu ülkelerde ilk olarak yayımlanır, böylece kullanıcıların güncellemelere reaksiyonu ölçülür, PR’ı daha sağlıklı yapılır, üstelik kullanıcılardan bug’larla ilgili geri bildirimleri daha sağlıklı olabiliyor. Haliyle bir cihazın Android güncellemesi öncelikle Polonya’dan, ardından Hollanda’dan ardından popülasyonu daha yüksek ülkelerde yayımlanıyor. Haliyle bu ülkelerdeki sürümler daha hazır ve daha “sorunsuz” güncellemeler.
Haliyle önümüzdeki günlerde, en azından iOS 10.X’ten sonraki sürümlerde Apple bu yöntemi izleyebilir, güncellemeyi ‘koklatarak’ yayımlanmasıyla daha iyi sürümler geliştirildikçe kalabalık kullanıcı kitlesine sunulacaktır. Yakında X ülkesinde “iOS 11.1 güncellemesi geldi” gibi bir haber okuyabilirsiniz.
Diğer durum ise, biraz daha kullanıcıları memnun edebilecek bir çözüm. iOS sistemlerin alacağı yama sürümlerinde azalmaya gidilecek gibi. Bir sonraki iOS versiyonu 11 mi, 12 mi olur bilinmez ancak sadece 2 veya 3 yama sürümü alabileceği de Apple’ın uygulayacağı çözümlerden bir tanesi. 11.1.1 gibi ara sürümlerin yerine 11.1 veya 11.2 gibi net sürümlerle gidecekler.
Son olarak Apple’ın iOS kısımında “downgrade” ile ilgili kararlar da çıkabilir. Yeni sürümlerde “downgrade” çözümleri de tarihe karışabilir.