Mevcut internet protokolünü temsil eden IPv4’ün Kuzey Amerika için stokları tükenme noktası geldi. IPv6 ise bin yıl tükenmeyecek bir kapasiteye sahip.
Bir süredir teknoloji dünyasında gezinen önemli bir haber mevcut: İnternette IPv4 dönemi sona ermek üzere. Amerikan İnternet Sayıları Sicil Dairesi (ARIN) tarafından verilen bilgiye göre, IPv6’nın hayata geçmesi sanılandan da yakın olabilir. Çünkü ABD ve Kanada için sadece birkaç haftalık IP adresi kalmış durumda.
CBS News’e konuşan ARIN yetkilisi Richard Jimmerson, IPv4 altında kullanılabilir IP adresinin sadece 130 bin kaldığını açıkladı. Jimmerson, sadece birkaç hafta içinde stokun tükenmesine kesin gözle baktıklarını söyledi. Çünkü Comcast gibi IPS (internet hizmet sağlayıcıları) firmaları IP adresleri satın aldığında, tek seferde en az milyon tane alıyor.
Konuya detaylı girmeden önce ne olup bittiğine teknik detayıyla bakalım:
Bilindiği gibi dünyadaki tüm PC, dizüstü bilgisayar, tablet ve sunucu bir IP adresine bağlı. Aralarında noktalar bulunan bu sayılar cihazların kimliğini ve internetteki adresleri olan alan adlarını temsil ediyor. Böylece internet üzerindeki her cihaz birbiriyle iletişim kurabiliyor.
IP adresleri, 1980’lerin başlarında belirlenen IPv4 protokolüne göre belirleniyor. 32 bit sayılardan oluşan sistemin kapsadığı 4,3 milyar adres, on yıllardır internetin genişlemesi için kullanılıyor.
IANA (İnternet Atanan Sayılar İdaresi diyebiliriz) tarafından atanan IPv4 adresleri dünya genelinde beş ayrı blokta düzenleniyor. ARIN, bu blokların Kuzey Amerika bölümünü temsil ediyor. Belirtildiği gibi koca bir coğrafya için sadece 130 bin IP adresinin kalmış olması, IPv4’ün artık son nefesini vermek üzere olduğunun sinyalini veriyor.
İnternetin en üst seviye düzenleyici kurumu olan ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu), geçtiğimiz yıl IPv4’ün aniden tükenebileceğini belirtmişti.
USA Today’e konuşan ARIN Başkanı ve CEO’su John Curran, “Gerçekçi olmak gerekirse IPv4 herkesin istediği interneti sunamaz… 7 milyar insanda sadece tek bir internete bağlı cihaz bile olsa bunu kaldıramaz. Şu an dünyadaki en büyük teknolojik sistemi oluşturabilmek için son derece büyük bir teknolojik dönüşüm yaşıyoruz” ifadesini kullandı.
Curran, sadece bilgisayar ve IoT (nesnelerin interneti) cihazlarının değil, akıllı şebekelerin dahi IPv6’ya bağlı olacağını ve çok daha hızlı ve direkt bağlantı sağlanacağını savundu.
Dönüşüm süreci baş ağrıtacak
IPv4’ün sona erecek olması, ‘bildiğimiz internetin sonu’ olarak tanımlanabilir ancak kesinlikle internetin biteceği anlamına gelmiyor. Tersine, Büyük Patlama sonrası genişlemeye devam eden Evren gibi büyümeye devam edecek.
IPv6, mevcut protokole kıyasla tam 340 trilyon trilyon trilyon sayı içeriyor. Rakamla belirtirsek, kendine özgü 340,282,366,920,938,000,000,000,000,000,000,000,000 yeni IP adresi kullanılmayı bekliyor.
Aslına bakılırsa ilk olarak 1999’da sunulan 128-bit sayı sistemi, IPv4 tercih edildiği için gölgede kaldı. Hem rakam hem de sayılardan oluşan 8 grubu temsil eden IPv6’ya bir örnek, Facebook sunucularının adresi: 2a03:2880:f022:6:face:b00c:0:2.
IPv6 dünyasına adıma atma sürecinde en büyük sorumluluk IPS’lere düşüyor. ABD’de Verion Wireless ve Comcast gibi firmalar yıllar öncesinden IPv6 altyapısı oluşturmaya başlamışlar. Amaçları, müşterilerinin hem IPv4 hem de IPv6 kullanabilmelerini sağlamak. ABD’nin internet trafiğinin sadece yüzde 21 şu an IPv6 kullanıyor.
Genişbant internet, kablosuz bağlantı sağlanabilmesi ve hosting firmalarının web siteleri açabilmeleri için IPv6’ya uyumlu düzenlemelerin hayata geçmesi gerekiyor.
Jimmerson’a göre IPv4’ün tükenmesi internetin başarısını gösteriyor. Bu insanların tek özgür platformu için yapılabilecek en iyi yorumlardan biri. Ancak Türkiye’de altyapı çalışmalarını gözden geçirmezsek trilyon trilyon trilyon kadar bol sayı olsa da internete bağlanmakta sorun yaşayabiliriz.