Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Instagram’ın eleştirilen değişiklikleri Snapchat’in büyüme hızını %82 düşürdü

    Snapchat ve Instagram’ın karşılaştırmalı raporu bugün medyada yer aldı. Instagram’ın 2016’da uyguladığı bazı değişiklikler sonucunda aynı kitlelere hitap eden Snapchat’in büyüme oranlarını 10% etkiledi ve Snapchat’in büyüme oranı bir önceki dönemlere oranla 82% azaldı. Araştırma doğrultuunda Instagram Stories’in yayımlanmış olması bu rakamların ortaya çıkmasında en büyük etken. Bu şu sıralar basında yer alan kısımı ancak rapora bakıldığında biraz daha ilginç detaylar var. Alsında bu, medyada bir çıkarım olarak yer alıyor ama bir özelliğin keşismesi elbette kitlelerin bir diğerinden öbür servisi tercih etmelerinde etkili bir rol oynayabilir.

    Standalone servisin yanında çevre ürünler çok önemli

    Teknolojinin eğlence ve sosyal medya kısımında sadece ürünün kullanıcıya sunulması, bu projenin başarısızlığa uğramasına sebep olabilir. Sunulan bir servisle birlikte bu servisin ‘fanlarının’ oluşturulması başarılı olmanın başlıca şartlarından bir tanesi. Popülerliği ise uygulamayla veya servisle birlikte sunulabilecek ek ürünler getirir. Snapchat’in 2. Çeyrekte duyurduğu Snaptacles isimli gözlüğü gibi. Özellikle gözlüğün dedikodularının çıktığı, basına sızdığı ve duyurulduğu dönemlerde Snapchat’in kullanım oranlarında ve popülerliğinde büyük bir oran görülüyor tabloda. 14%’deen %17,2 artışın neredeyse yarısından fazlasının etkisi bu gözlükte.

    Bu 14%’ten, 17,2% artışın sağlandığı dönem içerisinde Snapchat, yeni geliştirdiği özellikler ve yan ürünler konusunda teknik problemler, gecikmeler yaşandığını belirtmekle birlikte Snaptacles’ın da beklenen üne kavuşamaması, duyurulduktan sonra popülerliğinin yitirilmesine, Instagram’ın logo ve tasarım değişiklikleri de eklendiğinde tabloda, Snapchat’in 17,2%’lerden 7%’lere düştü. Hatırlayacak olursanız, Instagram’ın yeni logo anlayışı ve kullanıcı arayüzü, kullanıcılardan epey eleştiri toplamıştı. Ama durum, kitlenin tercih meselesi açısından tam tersi gibi.

    Snapchat’in 161 milyon kullanıcısı var bunun bir kısımı ‘kemik’ kullanıcı

    Snapchat’in Stories özelliği 2016 son çeyreği itibariyle kullanıcı sayısı tam 158 milyon kullanıcı, 2017’de 168 milyon kullanıcı yakaladılar. Aralık ayı itibariyle Stories kullanıcılarının aydan aya gittikçe  4% azaldığını görüyoruz. Bu esnada Instagram’ın ve Facebook’un B2C ve B2B iletişimlerine yönelik geliştirdiği tam ekran video-görsel iletişim özellikleri kullanıcılara sunuldu. Snapchat’in akibeti ise genel olarak yaklaşık 600 milyon kullanıcıya ulaşacağı bir dönemde, diğer sosyal medya kanallarının farklı görsel iletişime dayalı özellikler sunması, Snapchat’in kitlesinden 20%’lik bir oran eksildi. (Aynı dönem içerisinde doğru orantılı olarak Instagram’da artış görünüyor. Özellikle Instagram Stories tercihi)

    Tasarım ve kullanıcı arayüzü, çevre ürünlerden daha mı önemli?

    Bir tarafta düşüşe geçen Snapchat’in Snaptacles gözlüğü, aksesuarları, bir taraftan da Facebook gibi pek fazla kitle kaybetmeyen Facebook, Instagram ve Twitter’ın 6 ayda bir kullanıcı arayüzü- tasarım değişiklikleri. Sizce, kullanıcılar nezninde hangisi daha büyük talep görüyor? Elbette tasarım değişiklikleri ve kullanıcı arayüzü. Belki de Snapchat’in duyurabileceği bir jet uçağı dahi, arayüzde getirilen ‘yeniliklerin’ yerini tutamayacaktır, somut örneklerini Facebook’ta görüyoruz. Facebook, yakın bir döneme kadar her 6 ayda bir tasarım değişikliği uygularken, artık bu değişiklikleri yaklaşık 3 haftada bir uygulamaya başladı. Amaç, elbette kullanıcılara her Facebook açılışında ‘yeni’ bir Facebook sunabilmek. Bu özelliği 6-7 ay bandında tutan Twitter ve Instagram da taşıyor. Yani, logolarında ya da bir çubuğun renginde ufak bir değişiklik bile, kullanıcılara ‘yeni’ bir materyalin sunulması anlamına geliyor.

    Görünüşe göre Snapchat, kullanıcılardan veri toplama konusunda biraz düşük seviyede kaldı. Dönem artık ar-ge’nin dijitalleştiği dönemler. Haliyle, Ar-Ge ve kullanıcıdan alınan yasal veriler kullanıcıyı kazanmak açısından her şeyden daha önemli.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler