Geçtiğimiz günlerde, Volvo ve Daimler markalarına ait insansız tır konvoyu, European Truck Platooning Challenge adı verilen proje kapsamında Avrupa’yı dolaştı ve Rotterdam Limanı’na vardı. Elde edilen sonuç, insansız tırlar gibi hiçbir teknolojinin bu kadar tasarruflu olmayacağına işaret ediyor. Öte yandan, çok sayıda insan işinden olabilir.
Bir tırı Los Angeles’tan New York’a göndermenin maliyeti $4,500, işçi ücreti de maliyetin %75’ini oluşturmakta. Fakat işçi ücretinden kurtulmak, insansız tırların tek getirisi değil. Sürücülerin günde 8 saat ara vermeden 11 saat çalışmaları kanunlarla yasaklanmış durumda fakat insansız tır günde yaklaşık 24 saat çalışabiliyor. Bu demek oluyor ki bu teknoloji maliyetin sadece %25’i kadarıyla verimi iki katına çıkaracak. Yakıt tasarrufu da dikkate alındığında geri kazanılan para çok daha artıyor. Yakıt tasarrufu yapılarak gidilen ideal mesafe saatte yaklaşık 45 mil fakat mil başına para alan şoförler genelde daha hızlı giderler. Yeni teknolojiler de kullanılmaya başlanınca yakıt tasarrufundan elde edilecek kar daha çok artacak.
ABD’nin bir numaralı iş sektörü
Taşımacılık, satın aldığımız çoğu ürünlerin fiyatlarında hatrı sayılır bir paya sahip. Böylece her yerde tüketiciler, düşen fiyatlardan nasiplerini alacaklar. Ek olarak, bu teknoloji yeterince olgunlaştığında güvenlik açısından da fayda sağlanacak. Yalnızca bu yıl, trafik kazalarında ölenlerin sayısı son 45 yılda uçak kazasında ölenlerin toplamından daha fazla. Aynı zamanda, ABD’nde diğer işlerde ölen işçilerden daha fazla tır şoförü iş başında hayatını kaybetti.
Tasarruf kazançları görmezden gelinemeyecek kadar çok, fakat bu teknolojinin ters etkileri de oldukça fazla.
Şu anda ABD’nde 1,6 milyon tır şoförü bulunmakta. Bu istatistik de tır şoförlüğünü 29 eyalette en çok tercih edilen iş yapıyor. ABD’nde tır şoförlerinin sebep olacağı %1’lik iş kaybının ekonomi üzerindeki etkisi çarpıcı olacak. Ve aksi etkiler burada sonlanmıyor.
Benzin istasyonları, dinlenme tesisleri, moteller ve şoförlere hizmet veren diğer birçok işyeri de hayatta kalmakta zorlanacak. Avrupa’daki tanıtım gösterisi, insansız tırların çok yakında kullanıma başlanacağının işareti. Geriye kalan engeller sadece yasal. Hala şoförlerin insansız tırları otoyollara bırakabileceği bağlantı yolları yapılmalı. Ayrıca, sadece insansız tırlara ayrılmış trafik şeritleri oluşturulmasına ihtiyacımız var. Sıkça yapay zekanın ve robotların insanların yerini aldığı konusu gelecekte önünü almamız gereken bir olay olduğu tartışılır. Fakat insansız tırlar gösteriyor ki bu yeni gerçeği nasıl özümseyeceğimiz konusunu ertelemeyi bir kenara bırakmalıyız.
Ana görsel: Quintin Gellar/Pexels