İflasla sona eren Mars One pazarlama kepazeliğinden Elon Musk’ın 50.000 kişilik Mars kolonisi hayallerine kadar bugüne kadar birçok safsata dinledik. Kızıl Gezegen’de bir gün yaşamamızı mümkün kılacak gerçekçi araştırmalar ise durumun bir promosyon çalışması veya hayal dolu projelerden çok öte olduğunu tekrarlıyor. Öyle ki, yeni bir araştırmaya göre bırakın radyasyonu veya dar alanda kafayı yememe derdini, Mars yolculuğunun önündeki en büyük engel böbreklerimiz olacak.
Yapılan araştırmada 40 uzay görevinde yer alan insan ve farelerden toplanan numuneler incelendi. Veriler, uzayda belli şartlar altında böbreklerin bazı kısımlarının bir aydan kısa sürede küçüldüğüne işaret etti. Mars’a olan mesafenin yaklaşık 400 milyon kilometre olduğunu ve yolculuğun ortalama altı ay süreceğini düşündüğümüzde, sonuçlar iyiye işaret değil.
Araştırmanın daha da karamsar sonuçları mevcut: Sadece üç gün içerisinde astronotların algı kabiliyetlerinde düşüş başlıyor.
Böbreklere geri dönersek, endişe verici detaylardan bir tanesi böbreklerin radyasyon hasarını çok geç yansıtmaya başlaması. Bu da, her ne kadar astronotlar rutin sağlık kontrollerinden geçecek olsalar da böbreklerindeki sorunların zamanında tespit edilemeyebilecek olması ve diğer tedavilere ağırlık verecek olmaları.
Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma, uzay araçlarında kullanılacak radyasyon zırhlarının böbrekleri korumak konusunda yeterli kalmayacağını gösteriyor. İleri teknolojiler ve tedavilerin bu aşamada Mars’a ulaşana kadar geliştirilmesi şart. Ardından, Mars’ın radyasyondan kavrulan yüzeyinde bu böbreklerin nasıl uzun süre çalışacağı sorusu gündeme gelecek.
Kaynak: Bgr.com
Ana görsel: Photobank Kiev/Unsplash