Çarşamba, Ekim 30, 2024
More

    İlk asteroit örneğini getirmek üzere tasarlanan uzay aracı: OSIRIS-REx

    NASA’nın Dünya’ya asteroit örneği getirmesi için tasarladığı uzay aracı (OSIRIS-REx) 8, Eylül’de yolculuğa çıkıyor. Uzay aracı, OSIRIS-REx Bennu asteroidinin yüzeyine inerek örnekler alacak ve ardından Dünya’ya getirecek.
    OSIRIS-RExİlk defa bir asteroidden örnek getirilerek incelenecek olan bu çalışma, yüklü miktarda madde taşınması bekleniyor. Karbon açısından zengin bir asteroit olan Bennu’nun yapısında organik bileşikler bulunuyor. Oluşumundan sonra kimyasal yapısında belirgin değişimler gözlenmeyen bu tür asteroitlerin Güneş Sisteminin ilk zamanlarına ait olduğu düşünülüyor.

    OSIRIS-REx misyonu 8 Eylül 2016’da fırlatılacak ve Bennu’ya ulaşımı tahminen Temmuz 2020’yi bulacak Yolculuk esnasında OSIRIS-REx, Bennu’nun yüzeyinden örnek almadan önce ilk olarak asteroidin yüzeyine ait üç boyutlu harita çıkaracak.

    The OSIRIS-REx spacecraft being lifted into the thermal vacuum chamber at Lockheed Martin for environmental testing.
    The OSIRIS-REx spacecraft being lifted into the thermal vacuum chamber at Lockheed Martin for environmental testing.

    Peki bu çalışma nasıl gerçekleşecek?

    OSIRIS-REx, Bennu’nun üç boyutlu haritasını çıkarırken kızılötesi dalga boyunda ışınları kullanıyor. Uzay aracının üzerinde bulunan lazer yükseklikölçer (OLA) Bennu’nun yüzeyine kızılötesi dalga boyunda ışınlar gönderiyor. Yüzeyden yansıyan ışınlar tespit edildikten sonra, ışınların gönderilme ve algılanma zamanları arasındaki fark ölçülerek OSIRIS-REx ile Bennu arasındaki mesafe hesaplanabiliyor.

    OSIRIS-REx projesinde kimler yer alıyor?

    Bu projede NASA(JPL), Lockheed Martin, United Launch Alliance(ULA), Massachusetts Institute of Technology(MIT), Canadian Space Agency, Arizona State University bu çalışmayı hep birlikte yürütecek. The University of Arizona Lunar and Planetary Laboratory projenin başında yer alacak.
    OSIRIS-REx

    Bennu’nun fiziksel ve kimyasal yapısının anlaşılması Güneş’in, Dünya’nın ve Güneş Sistemindeki diğer gök cisimlerinin nasıl oluştuğuyla ilgili bilim insanlarına önemli bilgiler sağlayabilir. İhtimali çok düşük olsa da Bennu’nun Dünya’ya çarpabileceği bir zamanlar tartışılmıştı.OSIRIS-REx

    Araştırmacılar böylece asteroidin yüzeyinde örnek almak için en uygun bölgeyi belirlemeyi amaçlıyor. Örnekler Bennu’nun yüzeyinden uzay aracındaki robot kol yardımıyla alınacak. Bennu’nun çapı yaklaşık 500 metre olduğu için üzerinde durulacak alan geniş bir yer kaplıyor. Bu yüzden başarılı bir çalışma ile sonuçlanacağı neredeyse kesin.OSIRIS-REx

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler