Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    ‘Hz. İsa evliydi’ [Güncellendi]

    Bilim insanları antik Kıpti dilinde yazılmış bir papirüsün, Hz. İsa’nın evlenmiş olduğuna dair en büyük delil olabileceğini belirtti. Yırtık papirüs parçasının sahte olmadığı açıklandı.

    İlk olarak 2012 yılında Roma’da sunulan ve ‘Gospel of Jesus’s wife’ adı verilen papirüs parçasının, sahte olduğuna dair hiçbir delil bulunamadı. M.S 659 ile 869 yılları arasında yazıldığı düşünülen papirüs, Hz. İsa’nın evlenmiş olduğuna dair en büyük delili oluşturuyor.

    Hz. İsa ve havarileri arasında geçtiğine inanılan bir konuşmanın kabaca yazıldığı 8×4 cm ölçülerindeki papirüs, “İsa onlara, benim karım… havarim olabilir” ifadesini içeriyor.

    Harvard Theological Review dergisinde yayımlanan ve papirüs üzerinde son iki yılda gerçekleştirilen analizleri içeren araştırmada, papirüsün daha çok Hıristiyanlıkta geçmişe uzanan tartışmalara değiniyor olabileceği belirtildi. Papirüsü ortaya çıkaran Harvard Divinity School Profesörü Karen King, ‘İsa’nın evli olduğuna dair kesin delil bulmadıklarını ancak ideal yaşam şeklinin bekarlık olup olmadığına uzanan bir tartışmaya ait ipucu bulmuş olabileceklerini’ söyledi.

    “Papİrüs sahte değİl”

    King, “Papirüsteki ifadenin ana konusu, anne veya eş olan kadınların İsa’nın havarisi kabul edilebileceği yönünde. Bakirliğin çok önemli kabul edildiği Hristiyanlığın ilk dönemlerinde yaşanan bir tartışma… Elde ettiğimiz yeni bilgi, Hz. İsa’nın medeni halinin, evlilik, bakir kalma ve aile konularında nasıl bir rol oynadığına konusunda düşüncelerimizi yeniden gözden geçirmemizi sağlayacak” dedi.

    İlk liderlerden biri kadındı

    İsa’nın annesi, eşi ve Mary (Meryem) adındaki bir havarisi hakkında konuştuğu antik papirüsü kimin yazdığı bilinmiyor. Akademik arşivlerde ortaya çıkarılan papirüsün, Roma döneminde Mısır’da konuşulan Kıpti dilinde yazılmış olması sebebiyle antik Mısır’dan geldiği düşünülüyor.

    Papirüs hakkında Washington Post’a açıklama yapan Yeni Ahit araştırmacısı Profesör Hal Taussig, ‘çok önemli bir keşif yapıldığını ve İsa’nın havarilerinden Mecdelli Meryem’in Hristiyanlığın ilk dönemlerinde önemli bir lider olduğuna işaret ediyor olabileceğini’ ifade etti.

    Taussig, “Araştırmalarda bugüne kadar kullandığımız neredeyse her belge, bir başka belgenin kopyasının kopyasının kopyası. Ancak bu sefer, elimizde orijinal bir kaynak var” yorumunu yaptı.

    Harvard Divinity School, MS 741 yılına ait olabileceği ifade edilen papirüsün yapıldığı maddeden el yazısına, tarihsel uyumluluğuna ve mürekkebine kadar her detayı incelediklerini ve orijinal olduğunu doğruladıklarını belirtti.

    Güncelleme: Harvard Theological Review tarafından yayımlanan araştırmaya kaynak olan papirüs parçasının, iki yıl sonra sahte olduğu anlaşıldı. Sahte papirüsü Harvard Divinity School’dan profesör Karen King’e Alman Walter Fritz’in verdiği ve bu kişinin sahte keşfin duyurundan birkaç hafta önce www.gospelofjesuswife.com web sayfasını açtığı anlaşıldı. Fritz’in bu sayfada başka sahte kaynaklara da yer verdiği anlaşıldı. Harvard Theological Review, papirüsün sahte olduğunun anlaşılmasına rağmen “kurul onayından geçtiği ve araştırma yayımlandığı için” makaleyi geri çekmeyi reddetti.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler