Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    Hyplerloop ilk hız denemesinde saatte 308 kilometreye ulaştı

    ABD’nin Nevada çölünde bir yıldan uzun süredir geliştirilme sürecinde olan Hyperloop One, süper hızla ilerleyecek kızak sistemini ilk kez 29 Temmuz’da yapılan denemede test etmişti. İkinci ve yüksek hızda gerçekleştirilen denemede ise kızak sisteminin taşıyacağı kapsül ‘ateşlendi.’

    Deneme, yerden 60 metre yükseklikte kurulan 500 metre uzunluğundaki tüp şeklindeki tünelde gerçekleştirildi. Neredeyse havası tamamen çekilen tüp içindeki XP-1 adı verilen kapsül, manyetik levitasyon teknoloji ile yerinden fırlayarak 436 metre uzunluğundaki kapsülde saatte 308 kilometreye ulaştı. Manyetik levitasyon, aerodinamik sürtünmeyi ortadan kaldırdığı gibi araçların teorik olarak saatte maksimum 1,220 kilometre hıza ulaşabilmesini sağlıyor. İlk denemesinde istediği hedefi fazlasıyla tuttutan Hyperloop, gelecekte hız seviyesini de artırabilir.

    Hyperloop One CEO’su Shervin Pishevar, “Hyperloop’un sesini duyduğunuz zaman, geleceğin sesini duyuyorsunuz” açıklamasını yaptı.

    [Hyperloop One]
    Beşinci ulaşım sistemi Hyperloop ilk denemesinde tam puan aldı

    3 ayda gözle görülür gelişme

    Hyperloop One tarafından sunulan videoda, firma çalışanlarının 10 tekerli bir araç ile bir gün yolcu taşıyacak kapsülü tüp içine ittiği görülüyor. 8,5 metre uzunluğundaki kapsül, alüminyum ve karbon fiber bileşiminden üretildi.

    Hyperloop One, tüm sistem bileşenlerinin yer aldığı ilk denemeyi Mayıs ayında gerçekleştirmiş ve kapsül 110 km/s hıza ulaşmıştı. En son denemede ise kapsülün kat ettiği mesafe 4,5 katına, hız ise 2,5 katına, üretilen beygir gücü ise 3,5 katına çıktı.

    Bir yılda kat edilen mesafeye bakıldığında Hyperloop ekibinin çalışmasını takdir etmek gerekiyor. Mayıs 2016’da sadece 2 saniye süren kızak denemesinde, 600 kg ağırlığındaki metal gövde kumlara çarparak durmuş ve teknoloji şefinin işine son verilmişti. Sonrasında başlayan dava ise aylar sürmüştü.

    Pishevar ve Hyperloop’un kurucu ortağı Josh Giegel’in motivasyonu ise Hyperloop’a küresel alanda gösterilen yüksek ilgi. Firma Los Angeles merkezli ve testler Nevada’da yürütülüyor. Buna rağmen Hyperloop’a şimdiden BAE, Finlandiya, İsveç, Hollanda, İsviçre, Moskova ve Birleşik Krallık’tan talep var.

    Tamamen yeni bir ulaşım sistemi olan Hyperloop’un henüz hayata geçmesine yıllar var. Ancak gerçek olacağı 2020’li yıllarda hayatı fazlasıyla değiştireceği kesin. Elon Musk’ın fikri olarak ortaya çıkan Hyperloop, bugün SpaceX, Hyperloop One ve Arrivo gibi firmalar tarafından geliştiriliyor. Yakın gelecekte, piyasaya yeni firmalar da dahil olabilir.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler