Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Hubble uzayda Smiley tespit etti

    Hubble Uzay Teleskobu, uzayın oldukça soğuk ve bir o kadar gizemli karanlığında içimizi ısıtan bir görüntü elde etti: Gülen bir yüz.

    Derin uzayı 25 yıldır gözlemleyen Hubble teleskobu, benzeri olmayan keşiflerine bir yenisini ekledi. SDSS J1038+4849 adı verilen galaksi kümesini gözlemleyen Hubble, ilk kozmik emojiyi ortaya çıkardı.

    Yüzü oluşturan iki göz, iki ayrı galaksiyi temsil ediyor. Gözlerin altında beliren ağız şeklindeki çizgi ise Hubble’ın gözlem yapmak için kullandığı yerçekimsel hassas mercekleme yönteminden kaynaklanıyor. Bu yöntemde çok uzaklardaki kozmik yapıların yerçekim alanı bükülerek mercek görevi görüyor ve aydınlanmalarını sağlayan yıldızların ışınlar daha net bir görüntü elde etmek için kullanılıyor. Kısaca, gördüğümüz yapay bir gülen surat.

    Galaksi kümeleri, yerçekimsel hassas mercekleme yöntemini kullanmak için en ideal kozmik yapılar. Devasa boyutları sayesinde sahip oldukları yerçekim kuvveti, etraflarındaki uzay-zamanı bükebilmelerini sağlıyor. Bir nevi ‘kozmik lens’ görevi gören galaksi kümeleri, etrafını saran ışığı büküyor. Sonuç olarak ortaya gülümseyen yüzün ağzı çıkıyor.

    ‘Einstein Halkası’

    Kozmik emoji, Hubble’ın arşivindeki fark edilmemiş fotoğrafları tespit eden amatör gökbilimcilerin katıldığı Hubble’ın Gizli Hazineleri yarışması sayesinde ortaya çıkarıldı. Amatör astronom Judy Schmidt, derin uzaydaki gülen yüzü tespit eden kişi oldu.

    Fotoğrafta görülen ‘halka benzeri yapı’ aynı zamanda ‘Einstein Halkası’ olarak biliniyor. Einstein, Görelilik Teorisi ile uzay-zamanın gizemleri hakkında birçok soruyu yanıtlamayı başarmıştı.

    Göreve başladığı 1990 yılından bu yana bir milyondan fazla gözlem yapan Hubble Teleskobu’nun arşivine göz atmak isterseniz tıklayın.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler