Hubble, Eylül 2016’da 300163 (nam-ı diğer VW139) adlı asteroidi Güneş’e en yakın olacağı mesafede gözlemlemeye hazırlanıyordu. Asteroidin yörünge hareketi esnasında Güneş’e en yaklaştığı noktada elde edilen görüntüler, 100 kilometre mesafe ile birbirinin yörüngesinde hareket eden neredeyse aynı boyut ve kütlede iki asteroidi ortaya çıkardı.
Asteroid 300163, NASA’nın Dünya’ya Yakın Nesne Gözlemleri Programı kapsamındaki Spacewatch tarafından 2006’da keşfedildi. 2011’de ise yine aynı programa dahil Pan-STARRS tarafından kuyurukluyıldız izlenimi veren faaliyetler tespit edildi. Bu gözlemin ardından asteroide 288P kuyrukluyıldız adı verildi. Böylece 300163 veya 288P Asteroit Kuşağı’ndaki bilinen ilk asteroid ve kuyrukluyıldız oldu.
Hubble ile toplanan verileri inceleyen Max Planck Güneş Sistemi Araştırmaları Enstitüsü’nden Jessica Agarwal, “288P Güneş’e yaklaştıkça kuyrukluyıldızlarda kuyruk oluşumunu sağlayan su buharı yayılımı tespit ettiklerini” söyledi.
Çift asteroid sisteminin arasındaki mesafe, benzer boyut ve yapısı, bozuk yörügegesi ve kuyrukluyıldız benzeri faaliyetleri 288P’yi oldukça nadir bir gök cismi haline getiriyor. Gök cismi üzerinde yapılacak ek gözlemler Güneş Sistemi’nin ilk zamanları hakkında yeni bilgiler sunabileceği gibi ‘su nereden geldi’ sorusuna da yeni bir ipucu sunabilir.
Oort Bulutu’ndan gelen gizemli ‘manx cismi’
Asteroid Kuşağı’nda benzerleri olabilir mi?
Gelinen noktada adı 2006 VW139/288P olarak belirlenen gök cisminin, çift bir sistem olarak sadece 5,000 yıldır var olduğu düşünülüyor. Nasıl oluştuğuna dair en akla yatan açıklama ise kendi ekseninde çok hızlı dönmesinden dolayı zamanla ikiye ayrılmış olması. Zamanla buz-suyun buharlaşması ile uzaya yayıldıkları yönde parçaları ittiler ve aradaki mesafe açıldı.
2006 VW139/288P’nin bu kadar farklı olması, benzer gök cisimlerinin Asteroit Kuşağı’nda ne kadar fazla olabileceği sorusunu da akla getiriyor. Agarwal, “bu sorunun cevabını bulmak için daha çok benzer cisim keşfetmeli ve teorik, gözlemsel çalışmalar yapmalıyız” ifadesini kullandı.
Araştırmanın detayları Nature dergisinde yayımlanacak.