Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Hubble, kariyerinin en göz alıcı Satürn portresini çekti

    Hubble Uzay Teleskobu, Satürn ve halkalarının muntazam şekilde belirdiği mükemmel bir portresini elde etti. Portrede gaz devinin beş uydusu da yer alıyor.

    29 yıldan bu yana Dünya’nın Evren’e bakan gözü olan Hubble, kariyerindeki en iyi Satürn fotoğraflarından birini elde etti. Fotoğraf, Satürn halkalarının görkemini gözler önüne sererken gaz devinin atmosderinde yaşanan değişimleri de ortaya koydu. Dikkat çeken ilk detay, Hubble’ın geçtiğimiz yıl çektiği karede Satürn’ün kuzey kutup noktasında beliren büyük fırtınanın ortadan kaybolmasıydı.

    Fotoğrafta, Satürn’ün kuzey kutup noktasında yer alan altıgen desenin değişmeden durduğu da görülüyor. Yüksek hızlı jet akımlarından oluşan altıgen, ilk kez 1981’de Voyager 1 uzay aracı tarafından görüntülenmişti.

    Hubble portresinde en belirgin detay ise Satürn’ün sayısız buzul parçacıktan oluşan olağanüstü halkaları. Yakın geçmişteki araştırmalar, Güneş Sistemi’ndeki tüm gaz ve buz devlerinin zamanında dev halkaları olduğunu ortaya çıkarmıştı. Günümüze dek hayatta kalan Satürn halkalarının ise 100 milyon içinde yok olacağı tahmin ediliyor.

    Hubble, Satürn’ün portresini Dış Gezegenler Atmosfer Mirası (OPAL) projesi kapsamında çekti. Söz konusu proje, Güneş Sistemi’nin dış kısmında (asteroit kuşağının ötesi) yer alan devlerin atmosfer dinamikleri ve evrimini anlamaya çalışıyor.

    Aşağıdaki videoda, Satürn’ün uydularından Janus, Mimas, Enceladus, Tethys ve Rhea’nın 18 saatlik yörünge hareketi görülebilir:

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler