ABD’den sonra Almanya yönetimin de güvenlik nedeniyle Huawei’nin yeni nesil mobil ağdaki faaliyetlerine sınırlama getirmeyi düşünüyor. Almanya İçişleri Bakanlığı muhalefetteki Yeşiller Partisi milletvekili Katharina Droege’nin bu konuyla ilgili sorusuna yazılı bir açıklamayla yanıt verdi.
Yazılı açıklamada Huawei’ye karşı henüz bir karar alınmadığını tartışmaların sürdüğünü belirtti.
Almanya Huawei’ye uygulayacağı ulusal güvenlik prosedürünü sıkılaştıracak
Avrupa’daki telekom operatörleri Huawei’nin 5G ekipmanları konusunda baskı altındalar.
Almanya yönetimi Huawei’nin Almanya’daki yeni nesil şebekelerdeki altyapı ve hizmet faaliyetlerini zayıflatacak biçimde, ulusal güvenlik gerekçeli prosedürleri sıkılaştırmak istiyor. Almanya bu süreçteki gündemde mevcut telekomünikasyon yasalarında değişikliğe gitmeyi bile düşünüyor. Avrupa, ABD ile Çin arasındaki teknolojik çatışmaların arasında önemli bir nokta.
Tüm bu yasaklamalara rağmen Huawei iyi niyetini kaybetmiyor. Şirket, Almanya’da ve Birleşik Krallık’ta kendi ekipmanlarının incelenmesi için bir test laboratuvarı açtı. Brüksel‘de de birinci çeyreğin sonuna kadar bir laboratuvar daha açılması planlanıyor.
ABD – Çin teknoloji çatışmalarının Avrupa’daki durumu
Almanya Telekom geçen yılın sonunda bayilik ve satın alma stratejisini Huawei’yi kapsayacak şekilde gözden geçireceğini açıklarken, Fransa’nın en büyük operatörlerinden Orange Fransa’daki yeni nesil şebeke yatırımlarında Huawei ürünlerini kullanmayacağını belirtti.
Huawei’nin Mali İşler Direktörü Meng Wanzhou’nun geçen aralık ayında ABD’ye iade edilmek üzere Kanada’da gözaltına alınması Çinli firma hakkındaki ABD kaynaklı iddiaları yeniden dünya kamuoyunun gündemine taşımıştı.
Bu süreçte Huawei’nin, Çin’in istihbarat servisiyle bağlantısı olup olmadığı konusundaki incelemeler artıyor ve bu konuda adımlar atan sadece ABD değil, Avustralya ve Japonya da Huawei’nin 5G internet ağlarını yasaklıyor.
Peki yeni nesil mobil ağ neler vaat ediyor ?
Beşinci nesil (5G, fifth generation) teknoloji kablosuz iletişim hızında kuantum sıçraması vaat ediyor. 5G, IoT (Internet of Things -nesnelerin interneti), sürücüsüz arabaların gelişiminde kilit rol oynuyor. Bu yüzden Avrupa ülkeleri bu konuda hemen uygulamaya geçmek istiyor.