Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Hindistan’ın rekor kıran uydu ateşlemesine ait roket kamerasından görüntüler

    Gelecekte var olmak isteyen ülkeler kendilerini atmosferin ötesine taşıyacak teknolojilere yatırımlarını hızla artırıyor. Bunlardan bir tanesi de 2013’te Mars’a gönderdiği uydu ile dikkat çeken ISRO, yani Hindistan Uzay Ajansı. Hindistan uzay keşfine dahil olmak isteyen her ülke gibi vizyonunu da büyük çizmiş bir ülke.

    İlk önemli görevine Mangalyaan uydusu ile başlayan Hİndistan’ın gelecekteki hedefleri arasında Jüpiter ve Venüs de var. Tıpkı Mars’a koloni kurmak isteyen BAE gibi, Hindistan’da geç de olsa katıldığı uzay keşfi alanında işbirliğinin en iyi yöntem olduğunu biliyor. Rekor kıran PSLV-C37 ateşlemesi de bunun bir örneği.

    Altı ülkenin uydusunu taşıyan rekor

    Hindistan, NASA’ya ortalama 600 milyon dolara patlayan bir Mars görevine kıyasla Mangalyaan’ı sadece 20 milyon dolara mal etmişti. Uydunun bir Mars Yörünge Kaşifi (MRO) kadar olmadığını biliyoruz ancak başlangıç için bu iyi bir stratejiydi. ISRO, uydu alanındaki rekorunu ise işbirliği ile başardı. PSLV-C37 görevi öncesinde en çok uydu ateşleme rekoru 37 uydu ile Rusya’nın elindeydi.

    Guardian’da yer alan bilgiye göre, dört kademeden oluşan Polar Satellite Launch Vehicle toplam altı ülkenin taşıma yüküne sahipti. Ana yük, 714 kiloluk gözlem uydusuydu. Geride kalanlar ise her biri 10 kg ağırlığında olan mikro uydulardı. Uyduların üçü Hindistan’a, 96’sı ABD’ye, diğerleri ise İsrail, Hollanda, Kazakistan, İsviçre ve BAE’ye aitti. Uyduların büyük kısmına sahip olan uydu ise ABD merkezli Planet Labs olarak belirtildi.

    ISRO Başkanı Kiran Kumar, amaçlarının rekor kırmak olmadığını söyledi. ISRO’nun hedefi, her ateşlemede kapasiteyi artırabilmek ve roketlerin verimliliğini %100 değerlendirmek. Yukarıda PSLV üzerine takılan kameranın görüntülerine bakarak uydu görevlerine ait benzersiz bir süreci izleyebilirsiniz. İleride, umuyorum görüntü kalitesi de daha iyi olacak.

    Video akışı:
    00:00 Ateşleme
    00:30 Birinci ateşleyicinin ayrılması
    00:37 İkinci ateşleyicinin ayrılması
    00:44 Gövde kaplamasının ayrılması
    00:55 İkinci kademenin ayrılması
    01:10 Üçüncü kademenin ayrılması
    01:19 Cartosat-2D/INS-1A/INS-1B uydusunun bırakılması
    01:30 Nano-uyduların bırakılması

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler