Perşembe, Aralık 26, 2024
More

    Henry Ford 1941’de çelikten daha sağlam plastik araba yapmıştı

    Günümüzde elektrikli arabalar git gide hayatımızın bir parçası olmaya çalışıyor. Bu konuda dünyaca ünlü Bloomberg New Energy Finance (Bloomberg Yeni Enerjilerin Finansı) yaptığı araştırmada 2022 yılında elektrikli arabaların bilindik günümüz arabalarından daha ucuz olacağını ortaya koyuyor.

    Peki ya şunu düşünsek: Eğer daha çevre dostu, “yeşil” arabalar üretmek için bundan 70 yıl önce gayret etmeye başlasaydık şu an ne aşamada olurduk ? En azından 10 yıllardır uğraştığımız fosil yakıt bağımlılığımızı çoktan aşmış olabilirdik. Neyse enerji, özellikle de petrol olayları çok karışık iyisi mi biz konumuza dönelim 🙂 Henry Ford “yeşil” araba konseptine aslında 1941 yılında kafayı takmıştı. Evet 1941 yılında Henry Ford plastikten bir araba tasarlamıştı.

    Söylenilenlere göre aracın kaplaması bitki lifi, kenevir, hasır kamışı ve çin keneviri bitkilerinden oluşan bir karışım ile yapılmış. Mısırlıların benzer bir karışımı mumyalamada kullandığı da biliniyor. Bu karışım daha sonra reçine esaslı bir yapıştırıcı ile bir araya getiriliyor ve bunun sonucunda ortaya süper dayanıklı plastik çıkmış oluyor. Üstelik arabanın plastik modeli çelik modelinden yaklaşık 150 kilogram hafif olmasına rağmen, ciddi seviyelerdeki kuvvetlere de dayanabiliyormuş. Zaten Henry Ford’un kendi arabasına balyoz ile vurduğu fotoğraf da o zamanların ikonu haline gelmiş. Ford, arabaya defalarca kez vurmasına rağmen balyoz defalarca plastik yüzeyden geri sekmiş ve herhangi bir çizik veya çukur izine rastlanmamış.

    Geçmişten neden ilham almıyoruz?

    Henry Ford’un yarattığı bu modelin çok belirgin iki avantajından bahsedilebilirdi. İlk olarak, günlük kullanım için daha güvenli ve daha ucuz arabalar yaratmaya yardımcı olabilirdi. Diğer bir avantajı da metal malzemeden tasarrufu ve bu malzemelerin başka endüstrilerde kullanılmasını sağlayabilirdi. Neden yapabilirdi edebilirdi diyoruz peki ? Neden şu anda etrafta plastik arabalar göremiyoruz ? Maalesef ki Ford’un bu fikri ortaya atışı ile İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcı çok ama çok yakınlar. Peki bu nasıl etkiledi diyebilirsiniz ? Vatansever Henry Ford ve firması savaşta Amerikan ordusunu desteklemek adına savaş araçları gibi daha farklı yatırımlara yöneldi ve plastik araba projesi de rafa kaldırıldı. Savaş bittikten sonra ise 2 yıl içinde projenin babası Henry Ford yaşamını yitirdi ve plastik araba projesi raflarda tozlanmaya devam etti. 1946’ya kadar Ford’un otomobil dizayn departmanının başındaki isim olan Eugene Gregorie; bir söylentiye göre en sonunda prototipi parçalara ayırdı ve projenin üstüne gitmedi.

    İlginçtir konunun üstünden yıllar geçmiş. Plastik arabalar bir daha hiç söz konusu olmamış (günümüze kadar;). Çünkü bu günlerde önemi ve popülaritesi git gide artan 3 boyutlu yazıcılar ile arabalar üretilmeye çalışılıyor. Aslında Henry Ford’un 70 yıl önce yapmaya çalışıp yarım kalan projesi günümüzde farklı konsept üzerinden yeniden canlanıyor. Peki bu aradaki 70 yılı, ortalama bir insan ömrünü yitirmeye gerek var mıydı ? Hem de bu denli önem arz eden yeşil, daha çevre dostu çözümler bulmak üzerine olan bir konuda. Ölmüşle olmuşa çare yok 🙂 atalarımız çok güzel demiş. Bize Henry Ford’dan yadigar kalan aşağıdaki videoyu izleyip gaza gelmek ve Dünyamız için daha yararlı şeylere yönelmek şu anda yapabileceğimiz tek çözüm.

     

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler