Bugün geri kalmış toplumlarda hala tartışılmakta olan eşcinsellik, birçok tutucu, dindar ve bağnaz yapılı insan tarafından hayvanlar alemi örnek gösterilerek, insanlardaki durumun hastalıklı ve doğal olmayan bir durum olduğu savı savunulmaktadır. Peki gerçekten hayvanlar aleminde eşcinsel eğilim yok mu? Varsa ne sıklıkta ve hangi türler arasında gözlenmekte?
Bu konuda hakkında bilgi birikimimiz oldukça az, sebebi ise bilim dünyasının da içine girebilen sözü geçen bağnaz insan tipi. Hayvanlarda eşcinselliği araştıran bilim insanları hep yanlı ve alaylı bir tavırla karşılaşmış. Yaptıkları çalışmalar ise maalesef zamanının şartlarında değer görmemiştir.
Hayvanlarda sadece eşcinsellik değil, biseksüellik ve transeksüellikte gözlenmiştir. Bu davranışlar cinsellik, kur yapma, etkilenme, duygusal bağ kurma, eş olma ve ebeveynliği içermektedir. Hayvanların cinsel davranışları aynı tür içerisinde bile çok çeşitlilik gösterebilmektedir. Bunun sebepleri, birçok türün üzerinde çalışma yapılmadığı için henüz yeteri kadar anlaşılmamıştır. 2009 yılında yayımlanan bir makaleye göre; aynı cinsiyetteki hayvanlar arasındaki cinsel ilişkiler hayvanlar aleminde evrensel bir olgu olduğunu ve türler arasında da yaygın bir şekilde görüldüğünü göstermiştir.
İnsanlarda ve insan dışındaki hayvanlarda geçerli olmak üzere her cinsel davranışın üremeyle bir alakası yoktur. Bu olgu sosyal kuşlar, memeliler, özellikle deniz memelileri ve primatlarda görülmektedir. Ancak eşcinsellik, biseksüellik gibi olguların hayvanlar âleminin ne kadarlık bir kısmında olduğu bilinmemektedir.
Peki özellikle hangi hayvanlarda bu gibi davranışlar gözleniyor ?
Siyah Kuğu
Siyah kuğu çiftlerinin dörtte biri eşcinsel çiftlerdir. İlginç olan ise yuva veya yuvadaki yumurtayı çalarak bir şekilde yuva sahibi çifte ortak olurlar ve kısa süreliğine üçlü bir aile kurulmuş olur. Diğer yandan bu üçlü eşcinsel ailenin yavruları daha iyi korunabildikleri için diğer yavrulara biraz daha avantajlı ve sağkalımları yüksek bir hayat sürerler. Aynı mantık erkek flamingo çiftlerinin yavrularında da gözlenmektedir.
Martı
Yapılan araştırmalar dişi batı martılarının %10 ila 15 inin doğada eşcinsel davranış sergilediklerini göstermektedir.
Yaban Ördeği
Erkek ve dişi yaban ördeği çiftleri sadece dişi yumurtlayana kadar birlikte olurlar. Daha sonra erkek yuvayı terk eder. Tüm kuş türlerine oranla en çok eşcinsellik gözlenen grup yaban ördekleridir. Bazen eşcinsellik tüm nüfusun %19’u kadardır.
Penguenler
Penguenlerde ise çok uzun süredir bilinen eşcinsellik durumu, birçok kez haber konusu olmuştur. 2005 yılında New York Central Park hayvanat bahçesinde bir erkek Miğfer pengueni çifti kuluçkaya yatıp, yumurtadan çıkarttıkları bir dişi pengueni evlat edinmişlerdir. Geçtiğimiz günlerde Berlin’de benzer bir olay daha yaşanmıştır.
Bu canlıların dışında zürafalar, foklar, yunuslar, balinalar, aslanlar vb. bir çok canlıda eşcinsellik gözlenmektedir.
Dolayısıyla buradan çıkarılabilecek en temel sonuç: “Bu kocaman dünyada iki ayaklı hayvan olarak insanda gözlenen eşcinsellik davranışı, bir hastalık, kusur veya sorun değildir. Doğanın bir parçası olmak tam olarak bunları kabullenmeyi gerektirmektedir.”
-Science is Everything-