Madem teknoloji fazlasıyla ileri, hatta bulut bilişim sayesinde milyarlarca işlemi kontrol etmek mümkün, Google da Facebook gibi algoritmalarında bir düzenleme yapabilir. Bu şekilde YouTube’u sadece ve sadece para amaçlı kullanan kanalların içerikleri filtreden geçirilebilir, ki buna ciddi anlamda ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.
Bir uçak okyanusta kaybolur, bir yanardağ yıllar sonra uyanır, bir yerlerde şiddetli deprem olur. Bir şekilde bazılarına göre bu olaylar Dünya dışı varlıklarla bağlantılıdır ve kesin öyledir, tartışması yoktur. Bilgiyi asla kaynağından yola çıkarak işlemeye çalışmayan, tamamen taraflı ve sınırlı bir görüş ile sadece pazarlamaya çalışan zihniyet, bugün kapıları herkese ardına kadar açık olan internetin en büyük sorunlarından biri. Uzmanlığı bilinmeyen, muhtemelen de olmayan kişilerin başını çektiği içi boş komplo teorileri, getirdiği gelir kadar doğru bilginin altını oyuyor, insanların doğru-yanlışı idrak etme yetisini ciddi ölçüde zedeliyor.
YouTube’daki “alimlerin” başını çektiği sayısız komplo sayfasıdan bir tanesi SecureTeam10. Yukarıdaki fotoğrafı konu alan videodaki yoruma göre, Atlantik’teki Güney Georgia Adası’nda çekilen fotoğraf bir UFO enkazı. İlk önce bir dağa çarpmış ardından sürüklenerek görüntüdeki izi oluşturmuş.
UFO’nun çarptığı iddia edilen dağ 2,935 metre uzunluğundaki Paget. Sürüklendiği öne sürülen cisim ile biriktirdiği kar yığınının içine hapsolmuş.
Sahte haber örneği: Kanada’ya UFO çakıldı iddiası
Google da mutlu mu?
İngiltere’nin önde gelen bulvar gazetesi The Daily Mail, verdiği “haberin” altını doldurmak görevini üstlenerek Keele Üniversitesi’nde fiziki coğrafya uzmanı Richard Waller’ın görüşünü almış. Waller’ın hızlı teşhisi fotoğrafın bir heyelana ait olduğunu gösteriyor.
Dağdan kopan büyük bir buz kütlesi, beraberinde gelen kardan daha hızlı hareket ederek kayıyor ve geride bıraktığı yüzeyde bir çizik bırakıyor. Fotoğrafta karın içinde gömülü olduğu öne sürülen UFO enkazı da aslında buz. Fotoğrafın daha büyük ölçekli haline bakıldığında durum net olarak görülebiliyor.
SecureTeam10’un milyonlarca izlenen videosu siz bu satırları okurken bile dünyanın dört bir yanındaki yeni yetmenin vaktini çalıyor. Kanalın Google “onaylı” olduğunu gösteren check işaretine sahip. Google’ın açıklamasına göre bu “kanalın gerçek bir prodüktöre ait olduğu, bir markanın, kurumun veya organizasyonun markası olduğu” anlamına geliyor.
Tartışılmaya bile değmeyecek (her üstü kapalı, belirsiz olay komplo değildir) konuları servis ederek para kazanan bir kanalın Google onaylı olması, YouTube’un yaklaşımı hakkında da soru işaretleri doğuruyor. Şubat ayında YouTube CEO’su Susan Wojcicki, “ormanda intihar” videosuyla tepki çeken Logan Paul’un “platformdan uzaklaştırılmak için gerekli üç kriteri aşmadığını” söylemişti. 600,000’den fazla kişinin YouTube’dan atılması için hazırlanan dilekçeyi imzaladığı Paul, karlı olduğu için yerini korumayı başardı. Bu durum, her zaman her yerde gördüğümüz tablonun bir özeti. Kısaca, YouTube’dan yakın zamanda bir denetleme algoritması beklemek naif olur.