Japonya Uzay Ajansı (JAXA), 11 Temmuz tarihinde Ryugu asteroidi üzerindeki ikinci numune toplama görevini gerçekleştiren Hayabusa 2’nin çektiği görüntüleri yayınladı.
Japonya’nın asteroit numune toplama görevini temsil eden Hayabusa 2, Ryugu asteroidi üzerinde gerçekleştirdiği ikinci numune toplama görevine ait anları küçük gözlem kamerası CAM-H ile saniye saniye görüntüledi.
JAXA, kamu bağışları ile bütçesi karşılanan kameranın çektiği görüntüleri uzay keşfinin bugüne dek tanık olduğu en can alıcı görüntülerden birine dönüştürdü.
Hayabusa 2, 2014’te ateşlenmiş ve bir yıl önce Ryugu asteroidine ulaşmıştı. Eylül 2018’de ilk olarak asteroit üzerine iki küçük keşif aracı indirmişti. Şubat 2019’da ise Dünya’ya getirilecek ilk numuneleri toplamak için Ryugu’yu mermi ile vurmuş ve yükselen parçaların bir kısmını toplamayı başarmıştı.
Ryugu, ikinci numune toplama işlemi için Nisan ayında Ryugu üzerine bu sefer patlayıcı bıraktı. 11 Temmuz’daki alçalışında, asteroidin yüzeyinde patlama sonucu biriken numuneleri topladı.
CAM-H, Ryugu yüzeyinden sadece 8.5 metre yükselikte fotoğraf çekmeye başladı. Hayabusa 2 yüzeye değip tekrar 150 metre mesafeye yükselinceye kadar her 0,5 saniyede görüntü almaya devam etti. Sonuç olarak, 10 dakikadan kısa süren operasyona ait, tamamen başka bir dünyada çekilmiş görüntülere kavuştuk:
CAM-H kamerasının kamu bağışları ile yerleştirilmiş olması, uzay keşif görevlerine halkın vereceği desteğin ne kadar büyük katkı sağlayabileceğine “küçük” bir örnek.
Hayabusa 2, Aralık 2020’de Ryugu üzerinde topladığı numuneleri Dünya’ya bırakacak ve yeni bir asteroide yol almaya başlayacak.
Teknoloji ve bilimin alıp başını gittiği bir diyardan gelen fotoğraflara bakmak isterseniz: