Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Hayabusa 2 uzay aracının Ryugu asteroidini vurduğu ana ait video yayınlandı

    Japonya’nın 2020 yılında Dünya’ya numune getirmeyi amaçlayan Ryugu görevi şu ana kadar kusursuz ilerliyor. Dahası, JAXA uzay keşfinde bir ilk olan görüntüler yayınlayarak 310 milyon kilometre ötedeki bir asteroidden nasıl numune toplandığını görmemizi sağladı.

    Görüntülerde, Hayabusa 2’nin Ryugu yüzeyine yaklaşması ve sonrasında 5 gram ağırlığında tantaldan yapılma mermiyi saniyede 300 metre hızla ateşlediği anlar görülüyor. Yaşanan çarpışmanın etkisiyle Ryugu’nun yüzeyinden büyük miktarda enkaz yükseldiği anda, Hayabusa birkaç gram numune toplamayı başarmıştı:

    Yukadıdaki videonun yanı sıra, tarihi görevin ardından çekilen fotoğraflar da kamuoyuna sunuldu. Hayabusa 2’nin Optik Navigasyon Kamerası ile Ryugu yüzeyine indikten 1 dakika sonra çektiği fotoğrafta karanlık bir iz görülüyor. Hayabusa 2’nin Ryugu’dan uzaklaştığı esnada, yaklaşık 25 metre ötedeyken çektiği karede beliren karanlık izin sebebi tam olarak bilinmiyor. Uzay aracı, ilk numune toplama görevinin sonunda Ryugu’dan 20 kilometre mesafede konumlandığı yörüngeye geri dönmüştü.

    JAXA’dan yapılan açıklamada, sebebi kesin olarak bilinmeyen izin “itici motorlar veya merminin etkisiyle yayılan iri taneli parçacıklardan kaynaklanmış olabileceği” ifade edildi. Ya da, hem itici motorlar hem de merminin çarpma etkisi izi ortaya çıkarmış olabilir.

    Aşağıdaki fotoğrafta Hayabusa 2’nin tarihi inişi için belirlenen alan mor daire içinde gösteriliyor. Kırmızı ok ise iniş öncesine uzay aracı tarafından yüzeye indirilen ve işaretleyici görevi gören yansıtıcı paneli gösteriyor. JAXA, işareyleyiciden 4-5 metre sapma ile Ryugu üzerine inmeyi hedefliyordu. Görev sonrası görsellere bakıldığında işlerin fazlasıyla yolunda gittiğini söyleyebiliriz.

    Hayabusa 2 yaşamın kökenlerine ulaşan tarihi görevini başarılıyla tamamladı

    [JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST.]

    Bu fotoğrafta görev öncesindeki iniş alanı ve işaretleyicinin yer aldığı nokta görülüyor. Fotoğrafta hiçbir karanlık iz bulunamaması, sebebi halen net olarak bilinmeyen izin Hayabusa 2’nin faaliyetlerinden kaynaklandığını doğruluyor.


    [JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST.]

    Hayabusa 2, her ne kadar büyük bir başarıya imza atsa da henüz görevinin yarısına gelmiş sayılır. Uzay aracının Nisan ve Haziran arasında bir kez daha numune toplaması planlanıyor. Bu sefer yüzeyinden değil ancak Ryugu’nun iç yapısına ait parçaların temin edilebilmesi için Hayabusa 2 asteroidin üzerine patlayıcı cihaz bırakacak. Oluşacak kraterden, Güneş Sistemi’nin antik zamanlarına ait paha biçilmez hazinelerin çıkması bekleniyor…

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler