Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Güneşsizliğe çözüm: Solar Balonlar

    Bir Fransız araştırmacı solar panellerin verimliliğini arttırmak için masalsı bir fikir sunuyor. Bulduğu yol, sıcak hava balonlarının tepelerine solar panel yerleştirip uçmaları için serbest bırakmak. Böyle bir fikrin doğmasına neden olan problem ise dünyanın enerji taleplerini karşılamada kömür ve doğal gazın halefi kabul edilen güneş enerjisinin üretimindeki en büyük sorunun bulutların güneşten gelen ışınları engellemesidir.

    Elektro-kimyager Profesör Jean-Francois Guillemoles balonların 20 kilometre yükselerek bütün bulutların üstünde bir seviyeye çıkmasını planlıyor. O irtifalarda gökyüzü mavi bile değil ve Profesör güneşten direkt aydınlanmanın yeryüzündekine göre bir hayli yoğun olduğunu ve güneş enerjisindeki bu yoğunluğun daha verimli bir dönüşümü sağlayacağını bunun da daha fazla elektrik üretimi ile kazançlı bir iş olacağı kanısında.

    Solar balonlar barındırdıkları teknoloji ile hem gündüz hem gece elektrik üretimi de yapabilecek. Gündüzleri solar panellerde güneşten gelen enerji ile üretim yapılırken bir yandan da yakıt pilindeki elektriğin ufak miktarıyla depodaki su hidrojen ve oksijene ayrıştırılıyor ve hidrojen balonun içinde depolanıyor. Akşam olduğunda da işte bu hidrojenler tekrardan oksijen ile yakılarak ortaya elektrik ve su çıkartılıyor.

    solar-balloon-2

    10 gün uçabiliyor

    Bir çok otoriteye göre solar balonlar yerdeki güneş enerjisi üretiminden daha verimli olur ancak projenin finansmanı ve fizibilitesi ile ilgili bazı problemler mevcut. Projenin yeni komponentlere ve teknolojilere ihtiyacı olduğu aşikar bu doğrultuda Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) ve Tokyo Üniversitesi bir arada NextPV adında yeni nesil solar paneller üzerinde problemlere boyun eğmeden çalışmaya devam ediyor.

    Konseptte balon iple yeryüzüne bağlı duruyor veya özgürce uçup bir yandan da üstündeki pile enerji depoluyor. Ayrıca pil gerektiği zamanlarda balonun 10 gün uçmasını sağlayacak enerjiyi de depoluyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler