Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Güneş’in bir yılını 4K kalitesinde izleyin

    NASA’nın ileri teknoloji alanında yaptığı en yatırımlardan bir tanesi şüphesiz YouTube sayfasını 4K kalitesinde videolarla doldurmaya ve yörüngeden Full HD canlı yayına başlaması oldu. Video arşivine eklenen en son video, Güneş’in altı yıllık aktivitesini göz kamaştıran çözünürlükte gösteren bir SDO videosu.

    Güneş’in atmosferini ve taç yapsısını inceleyen SDO, 11 Şubat 2011 tarihinde uzaya ateşlendi. Fotoğraf düzenleme sürecine geçmişte değindiğimiz NASA, veri analizi ve işleme alanında yaptığı çalışmalarla uydu görüntülerini de Ultra HD kalitesine getirebiliyor.

    SDO’nun 1 Ocak 2015 ile 29 Ocak 2016 tarihleri arasındaki gözlemlerini kapsayan en son hızlandırılmış video, bir yılın özeti niteliğinde. 3840×2160 çözünürlüğündeki video, saniyede 29,97 kare (fps) içeriyor. Her bir kare, 2 saat uzunluğa tabir ediyor. İndirme linkinden yükleyebileceğiniz versiyonda ise her bir kare 1 saate eşit.

    SDO üzerindeki Atmosfer Görüntü Derleyicisi (AIA), 12 saniyede bir 10 farklı dalgaboyunda Güneş’in görüntüsünü çekiyor. Videoda yer alan görüntüler 171 Ångström uzunluğundaki dalgaboyu içeriyor. En yüksek UV aralığını temsil eden bu uzunluk, yaklaşık 600K Kelvin sıcaklıktaki Güneş materyalini gözler önüne seriyor.

    Güneş’in eksenindeki 24,47 günlük dönüşünü görmemizi sağlayan video sürecinde, yıldızın büyüdüğü ve küçüldüğü de görülüyor. Bunun sebebi, SDO ile Güneş arasındaki mesafenin gözlem sürecinde değişmesi. SDO’nun Dünya’nın etrafında saatte 11 bin; Dünya’nın ise Güneş’in çevresinde saatte 107 bin kilometre hızla döndüğünü de not düşelim.

    SDO ile yapılan gözlemler, Güneş’e sabit hareketini kazandıran elektomanyetik sistemini daha iyi anlamaya yarıyor. Elektromanyetik alanların tetiklediği taç kütle atımı gibi faaliyetler, Dünya’yı da doğrudan etkileyen kozmik fırtınalara neden olabiliyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler