Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Güneş’e ‘dokunacak’ uzay aracı: Parker Solar Probe

    NASA, Güneş’e hiçbir uzay aracının yaklaşmadığı kadar yakından bakacak uzay aracı Parker Solar Probe’un gelecek yıl ateşleneceğini açıkladı. Orijinal adı Solar Probe Plus olan proje, güneş fırtınalarını keşfeden gökbilimci Eugene Parker’ı onurlandırmak için değiştirildi. NASA böylece, ilk kez bir uzay görevine halen hayatta olan bir gökbilimcinin adını koydu. Parker, bu yıl 90 yaşına basacak.

    Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı tarafından geliştirilen Parker Solar Probe, Temmuz veya Ağustos 2018’de Delta IV Heavy roketi ile uzaya ateşlenecek. PSP, Güneş’e en yakın konumuna gelmek için Venüs’ün etrafında 7 tur atacağı 7 yıllık bir yolculuk yapacak. Bu sürenin sonunda, PSP Güneş’e 6 milyon kilometre yaklaşmış olacak. Bu mesafe, bugüne dek insan yapımı bir uzay aracının Güneş’e geldiği en yakın mesafeden 8 kat daha kısa.

    PSP, bu mesafeden Güneş’in atmosferini hiç olmadığı kadar detaylı gözlemleme şansı bulacak. Gözlemler, Parker’ın keşfettiği güneş fırtınalarının mekaniklerini deşifre etmeye odaklanacak. Güneş’in yüzeyindan plazma olarak saçılan yüklü parçacıkları temsil eden güneş fırtınaları, yıldızımızın yüzeyinde oluşuyor. Taç adı verilen yüzey tabakası, uzay boşluğuna milyonlarca kilometre yayılıyor. Buna rağmen barındırdığı anormal sıcaklıklar, parçacıkların ısınarak Güneş’in çekim gücünden kurtulmalarına ve uzaya saçılmalarına neden oluyor.

    Güneş’in manyetik alanından uzay boşluğuna savrulan parçacıklar, karşısına Dünya çıkarsa gezegenimizin manyetik alanı ile çarpışıyor. Dünyalılar olarak en büyük şansımız, milyonlarca yıldır gezegenimizi güneş fırtınalarından koruyan manyetik alanımızın çok güçlü olması.

    PSP görevi için hazırlanan arma. [NASA]

    Parker Güneş’e dokunacak

    Güneş fırtınalarının nasıl yaşandığını bilsek de, arka plandaki süreçler hakkında ortaya çıkarılmayı bekleyen birçok bilgi bulunuyor. Taç Kütle Atımı olarak adlanrılan şiddetli güneş fırtınaları, Dünyamızı genelde çok sarsmasa da geçici olarak iletişim ağlarını bozabiliyor, hatta uyduları devre dışı bırakabiliyor.

    PSP, Taç tabakasının ısınmasına ve parçacıkların uzaya savrulmasına kadar geçen süreçte neler olup bittiğini anlamaya çalışacak. Taç’da yaşanan enerji akışını ne kadar iyi anlarsa, güneş fırtınalarının da ne zaman yaşanacağı o kadar iyi tahmin edilebilir.

    NASA’ya Güneş fırtınalarını inceleme konusunda ilham veren Parker, en yeni Güneş keşif aracına sadece ismini vermekle de kalmayacak. Gökbilimcinin fotoğraflarını ve 1950’lerde yazdığı ilk güneş fırtınası makalesinin bir kopyasını içeren çip, PSP’ye konulacak.

    NASA’nın “Güneş’e dokunmak” adını verdiği görev mecazi kalsa da, Parker hakikaten yıldızımıza en çok yaklaşacak insan olacak diyebiliriz.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler