Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    “Güneş Uydusu” Venüs’ün Yüzeyini Gösteren Çok Nadir Bir Fotoğraf Çekti

    Güneş’e en çok yaklaşan uzay aracı unvanını kazanmaya doğru ilerleyen Parker Solar Probe, yörüngesinden geçtiği esnada kendisinden beklenmeyen bir iş başararak Venüs’ün yüzeyini görmeyi başardı.

    Güneş’i yakından gözlemlemek için ateşlenen ve Temmuz 20202’de rotasını yıldıza yaklaştırmak için Merkür’ün yörüngesinden yararlanan PSP, bu esnada gezegene ait birkaç fotoğraf çekti. Fotoğraflardan birinde olmaması gereken detaylar vardı: Venüs’ün yüzeyi.

    Astronomlar PSP ile böyle bir fotoğraf elde edebileceklerini düşünmüyordu çünkü son derece kalın bulutlara sahip Venüs atmosferini görebilmek için radar ve kızılötesi kameralar gerekiyor. Venüs’ün en son görüntüleyen uzay aracı Akatsuki de her iki donanım da bulunurken, PSP’de her ikisi de yok. PSP’nin taşıdığı Geniş Alan Görüntüleyicisi (WISPR) Güneş’in taç ve iç heliosferine ait fotoğraflar çekmek için tasarlandı. Haliyle donanım gün ışığı altında çalışmak için tasarlandı.

    Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda WISPR projesinde yer alan Angelos Vourlidas, “WISP görünür ışık gözlemleri gerçekleştirmek için tasarlandı. Ancak kamera doğrudan yüzeyi görmeyi başardı” ifadesini kullandı.

    ABD Donanması Araştırma Laboratuvarı’nda görevli bir diğer ekip üyesi Brian Wood ise “WISPR görüntüsünde Venüs yüzeyindeki termal emisyonun belirgin şekilde göründüğünü” belirtti. Wood’a göre fotoğraf Akatsuki uzay aracının yakın kızılötesinde çektiği görüntülere benziyor.

    Parker Solar Probe kamerasından Venüs. [NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory/Guillermo Stenborg and Brendan Gallagher]

    Venüs üzerinde yapacağı gözlemler PSP uzay aracının görevinde önemli etkiler yapabilir. Eğer WISPR görünür ışığın ötesine geçen gözlemler yapabiliyorsa, Güneş’in iç katmanlarına ait daha fazla bilgi sunabilir. Gezegen bilimciler ile Parker Solar Probe’un Venüs gözlemlerine yaptığı beklenmedik katkıdan dolayı oldukça memnun.

    Görüntüde, Venüs’ün en geniş yüksek alanlı bölgesini temsil eden Aphrodite Terra üzerindeki gece parlaklığı görülüyor.

    2015’ten bu yana Venüs’ün yörüngesinde gözlemler yapan Akatsuki’nin ekibinde yer alan ve PSP ile işbirliği çalışmasında yer alan Javier Pelta, “Yeni görüntüleri merakla bekliyoruz… Eğer WISPR Venüs yüzeyinden termal emisyonları tespit edebiliyor ve mutemelen oksijenden kaynaklanan gece parlaklığını görebiliyorsa, Venüs yüzeyine ait çalışmalara katkıda bulunabilir” ifadesini kullandı.

    Venüs’ün çekim kuvvetini kullanarak Güneş’e doğru hızlanarak ilerlemeyi planlayan PSP, gezegene en yakın geçişini 20 Şubat tarihinde yaptı. Kısaca, önümüzdeki günlerde daha heyecan verici fotoğraflar belirebilir.

    Kaynak: IFLS – https://www.iflscience.com/space/solar-probes-incredible-new-photo-of-venus-shows-something-it-shouldnt-have-seen/

    İlginizi Çekebilir:

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler