ABD’de yaşayan 47 yaşındaki bir kadın ülkede nadir görülen bir kemik hastalığına yakalandı. Aynı zamanda dişlerini kaybeden kadının yaşadığı rahatsızlığın nedeni her gün en az 100 bardak çay içmesi.
Detroit kentinde yaşayan çay tiryakisi bir kadın bağımlılığı nedeniyle nadir görülen bir kemik hastalığına yakalandı. Son 17 yılda her gün 100’den fazla çay poşeti tükettiğini söyleyen kadının kemiklerinde aşırı kireçlenme ortaya çıkarken, dişlerini de neredeyse tamamen kaybettiği belirtildi.
Bel, kol, bacak ve kalça bölgesinde beş yıldır sonu gelmeyen ağrıları çektiği için hastanaye başvuran kadının X-ray’i çekildiğinde, endemik iskelet florzisi hastalığına yakalandığı anlaşıldı.
Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Henry Ford hastanesiden Dr. Sudhaker D. Rao, hastalığın içme suyunda da bulunan florürden kaynaklandığını belirtti. Hastanın kanındaki florür oranının, olması gerekenden dört kat fazla olduğu tespit edildi.
İçme suyundaki florürün yüksek olduğu Çin ve Hindistan’da sıkça rastlanan endemik iskelet florzisi, Avrupa ve Kuzey Amerika’da fazla görülmüyor. Hatta, ABD’de diş çürüklerinin önüne geçmek için içme suyuna düşük miktarda florür katılıyor. Bazı uzmanların karşı çıktığı uygulama ABD’nin 50 büyük kentinden en az 42’sinde geçerli ve ülke nüfusunun yüzde 70’inden fazlasını kapsıyor.
17 yıl boyunca her gün en az 100 çay poşetİ tükettİ
Vücut florürü atamaz hale geldi
Rao, ilk muayene eden doktorların kanser olabileceğini düşündüğü kadının kemik hastalığı olduğunu Hindistan kökenli olmasından fark etmiş. Böbrekler tarafından atılamayan aşırı florür, kemiklerin üzerinde biriken kristal tortular oluşturmuş.
Livescience’ın haberine göre ABD’de aşırı çay içmekten dolayı kemik kireçlenmesi yaşayan hastalar yok değil. Ancak 47 yaşındaki hastanın en büyük hatası içtiği kadar su tüketmemek. Rao, çok çay tüketen ve kemik ağrısı şikayetinde bulunan kişilerin acilen bu alışkanlıklarına ara vermeleri gerektiğini tavsiye ediyor. Kemikler kendini onardıkça, kireçlenme de ortadan kalkıyor.