Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    Grönland’ın buzulu altında gizlenen çarpışma krateri ortaya çıkarıldı

    Dünyamızın geçmişinden kalan yara izleri yeni teknolojiler sayesinde gün yüzüne çıkarılıyor. Grönland’da buzun altında saklanan kraterin 3 milyon yıl önce bir demir meteoritin çarpmasıyla oluştuğu düşünülüyor.

    Söz konusu iz, Grönland’ın kuzey batı kıyılarında Hiawatha adlı buzulun denize doğru kaydığı bölgede kalıyor. Buzdaki değişimleri takip ederken dairesel bir yapının varlığını tespit eden araştırmacılar, buzun derinliklerini görebilen bir radar hazırlayarak bölge üzerinde uçuş gerçekleştirdi. Radar ile havadan yapılan taramalar, kratere benzeyen bir yapı ortaya çıkardı.

    Paris’i içine alacak kadar büyük olan çukurun belirgin duvarlara sahip olması, bir çarpışma krateri olduğu düşüncesini güçlendirdi. Kopenhag Üniversitesi’ndne Kurt Kjaer’in dahil olduğu araştırma ekibi bölgeye giderek numune topladı. Tortuların içinde kayaların hızla erimesi ile oluşan kuartz tanecikleri bulundu. Numunelerin kimyası incelendiğinde ise rodyum, platin ve paladyum izine rastlandı. Araştırmada yer alan Cardiff Üniversitesi’nden Iain McDonald, “Dünya’daki birçok kayada bu elemetleri bulduğumuzu söyleyemem… Ne bulduğumuz konusunda neredeyse emimim” yorumunda bulundu.

    En büyük kraterin izi bulundu

    Havadan yapılan radar taramasını gösteren illüstrasyon. [Nasa/Cryospheric Sciences Lab/Natural History Museum of Denmark]

    Kurt Kjaer bölgede numune toplarken. [Svend Funder/Centre for GeoGenetics/Natural History Museum]

    Dünya’yı korumak için bilgi sunabilir

    İlginç bir bulgu, Kjaer’in çalıştığı enstitüde kraterin bulunduğu bölgeden 300 km mesafede bulunmuş büyük bir demir meteorit parçası yer alıyor. Bu da aynı meteoridin Dünya atmosferinde parçalanarak birçok yere çarpmış olabileceği anlamına geliyor.

    Houston Ay ve Gezegen Enstitüsü’nden David Kring ise “Heyecan verici ancak çarpışma krateri olduğuna tamamen ikna olmadım” ifadesini kullandı.

    Kring ise Dünya’nın üzerinde belki yüz binlerce krater görünümlü çukur olduğunu belirterek yeni bulunan yapının tanımı için daha fazla delil gerektiğini belirtti. Kring’in dikkat çektiği nokta, muhtemel bir meteor çarpışmasının neden olacağı iklimsel değişikliklerin izine rastlanmaması. Ona göre eğer 3 milyon ile 12 bin yıl öncesine uzanan dönemde bir çarpışma yaşansaydı küresel etkilerine dair izlerin bulunması gerekirdi.

    Geçmişteki keşifler Dünya’nın birçok saklı krater veya sebebi bilinmeyen çukurlar sakladığına işaret etmişti. Çelyabinsk’te yaşanan meteor patlaması da gezegenimizin ne denli risklerle karşı karşıya olduğunu gözler önüne sermişti.

    NASA Dünya’yı tehdit eden asteroidleri nükleer füze ile vurmayı planlıyor

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler