Cuma, Kasım 15, 2024
More

    Google’ın sanat ve müzik odaklı yeni yapay zekası

    Google, zorlayıcı sanat ve müzik çalışmaları geliştirebilen, makine öğrenimi (machine learning) ilkesini temel alan yeni yapay zeka projesi Magenta‘yı duyurdu. Yapay zeka, projenin ilk ürünü ile oldukça şaşırtarak, makine öğrenimindeki sinirsel (nöral) ağlar ile 4 müzik notasını öğrendikten sonra, 90 saniyelik bir piyano melodisi oluşturmayı başardı.

    Sanata da yönelecek

    Magenta projesi, Google’ın açık kaynak kodlu hale getirdiği yapay zeka motoru (ya da makine öğrenimi platformu) TensorFlow‘un çatısı altında birleşiyor. TensorFlow ise ‘Google Brain‘ ekibinde çalışan araştırmacalar ve mühendisler tarafından geliştirilmiş bir platform.

    Google ayrıca Magenta projesinde sadece müzik çalışmaları için değil sanatsal çalışmalar üzerine de eğilim gösteriyor. Yetenekli sanatçılardan oluşan bir topluluk kurmak isteyen şirket, sanatçılara makine öğrenimi modelleri konusunda bilgi kazandıracak ve yardımcı olacak platformlar oluşturarak şaheser yaratmalarında onlara destek olmayı hedefliyor.

    TensorFlow projesindeki görevini bitirdikten sonra yönünü Magenta projesine çeviren, Google’da derin sinir ağları (deep neural networks) kullanarak müzik, video, metin ve sanat için üretken modeller üzerinde çalışan, araştırmacı bilim insanı Douglas Eck şunları aktarıyor:

    “Konuşma algılayabilme, çeviri ve görüntü analizi gibi üzerinde çok iyi çalıştığımız bu modeller sanat ve müzik kreasyonu gibi araçların heyecan verici yeni bir ürünün tohumu olduğuna inanıyoruz. Başka diğer bir ilgi alanlarına kıyasla sanatçılar ve müzisyenler bizim ilgimizi daha fazla çekiyor. Google Cultural Institute platformu tüm dünyadan müzelere ve arşivlere ait sergileri ve koleksiyonları keşfetmenize yardımcı oluyor ve biz de dünyada sanat ve müzik nesli için en iyi makine öğrenimi platformu TensorFlow/Magenta‘yı yaparken, teknoloji ve sanatçıları birbirine bağlama amacıyla hem Sanatçılar ve Makine Zekası programı (Artist and Machine Intelligence) hem de Google Cultural Institute ile yakından çalışacağız.”

    Beklenmedik durumları açık kaynak önleyecek

    Google, yapay zeka kullanarak sanat yaratma konusuna amatörce yaklaşmak istemiyor. Söz verildiği gibi, arama devi kendi yarattığı makine öğrenimi ilkesiyle bütünleşen proje ile birlikte sanatçılara gerekli araçları takdim ederek Magenta projesini resmen başlatmış oldu.

    Arama motoru devinin ilk çaba gösterdiği şey insanların kendi ürettikleri sanatın iyi özelliklerini korurken, ses ve video geliştirildiği/üretildiği sırada beklenmedik olasılıkların önüne geçmek için açık kaynak altyapısı etrafında odaklanmak.

    393258-google-artificial-neural-network-ann

    En nihayetinde, Google çevresindeki örneklerden alıntıladığı sanat tabanlı ideal teknolojiyi üretmek istemiyor. İnsan destekli sanat projelerinde gördüğünüz aynı oransızlığı (başka eserler üzerindeki tek bir öğeye odaklanma), şaşkınlığı ve uzun vadeli anlatıları yansıtmayı umuyor. Bu proje, sanatın yanında piyano örneğinde olduğu gibi bir şarkı veya video için belirgin bir kişiliği varmışcasına yani tam bir yapay zeka gibi hissettirmesi gerekiyor. Ne de olsa amaç insan zekasından üstün ama benzer şekilde faaliyetleri yerine getirebilen bir “Yapay Zeka” yaratıp, onu algoritma ve bazı programlama ilkeleriyle eğitmekten geçiyor.

    Google şimdilik Magenta projesinin ilk kod detaylarına bakmanıza izin veriyor ve şirket hem kod hem blog yazısı eklemek isteyen kişileri kabul edeceğinin sözünü de verdi. Bu projeye sizinde bir katkınızın olmasını isterseniz Magenta Tartışma Grubu‘na üye olabilir ya da Magenta ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler