CAPTCHA’nın mucidi Luis von Ahn’ın geliştirdiği bedava dil öğrenme uygulaması Duolingo, Google’ın yatırım fonu Google Capital tarafından düzenlenen turda 45 milyon dolar destek aldı.
Türkiye’de sunulduğu ilk yıl içinde 600 bin kullanıcıyı geriden bırakan web ve mobil tabanlı yabancı dil uygulaması Duolingo, Google’dan aldığı destekle gücünü artırdı.
Luis von Ahn ile geçmişte yaptığımız bir söyleşide Duolingo’nun getirmeyi istediği değişim hakkında görüşlerini almıştık. Yapay zekayı interneti kontrol etmek için geliştirmeye çalışan ve bunu empati kılıfına sokan firmaların yanında, Von Ahn bu teknolojiyi eğitimde az tanık olunan bir gelişim sağlamak için kullanıyor. CAPTCHA’da girilen milyarlarca kelimeyi tanımlayan makine öğrenimi zekasından yola çıkan süreçte dil öğreniminin küresel platformu haline gelen Duolingo, sayısız insan için erişmesi bir zamanlar çok fazla zaman ve paraya mal olan bir hizmeti bedava sunuyor.
Google Play ve iTunes’da eğitim kategorisinde en çok indirilen uygulama olan Duolingo, küresel alanda 100 milyon kullanıcıyı geride bıraktı. Duolingo, yabancı dil öğrenen toplam insan sayısının ABD kamu okullarındaki öğrenci sayısını geride bıraktığını açıkladı.
Duolingo’nun çevrimiçi eğitimin geleceğindeki önemini fark eden Google, 45 milyon dolarlık yardımla bedava dil eğitiminin güçlenmesine katkıda bulunmak istiyor. Google Capital adına açıklama yapan Laela Sturdy, “Duolingo’nun mobile öncelik veren, adaptasyon gücü yüksek ve öğrenimi oyunlaştırma özelliği, küresel alanda insanların dil öğrenme şeklini değiştiriyor… Duolingo’nun büyüme hızı ve ulaştığı kişi sayısı bizi çok etkiledi. Bu açıdan ortaklık kurarak geleceğin eğitim sistemine katkıda bulunmaktan heyecan duyuyoruz” ifadesini kullandı.
Sınıf öğrenimine Duolingo desteği
Eğitimsel teknolojinin günümüzde video tabanlı platformlara odaklandığını belirten Duolingo, bağımsız videoları tekrar tekrar izlemenin çevrimiçi dersleri tamamlamaya yardımcı olmadığını, dahası eğitime katkıda bulunacak bilgilere erişimi kısıtladığını belirtti.
Duolingo’nun dijital-yerel arayüzü ise kullanıcıların dikkatini topladığı gibi etkileşimlerini de düzenli kılıyor. Öğrenimi oyunlaştıran özelliği ise milyonlarca kullanıcının uygulamayı kullanma isteğini güçlendiriyor. Kullanıcıların uygulamadaki her işlemi, büyük ölçekte analiz edilerek platformun geliştirilmesi için kullanılıyor.
Duolingo’nun makine öğrenimi alanında görev yapan uzmanları, kullanıcıların girdilerini, adaptasyonu artıracak yeni dersler oluşturmak için kullanıyor. Eğitim psikolojisi alanında yapılan bir araştırmaya göre, özel ders alan bir öğrenci, 20 kişilik bir sınıftaki öğrencilerden yüzde 98 oranında daha başarılı oluyor.
Duolingo kurucu ortaklarından ve CEO’su Luis von Ahn’a göre, ‘herkesin özel hoca tutma imkanı olmadığı için bu hizmeti kişiselleştirilmiş eğitim alanında bedava sunduklarını’ belirtti.
Okullarda da yayılmaya başladı
Duolingo’nun dünya genelinde 1 milyardan fazla insan tarafından kullanılan akıllı telefonları ana platform olarak seçmesi, geleneksel derslikler yerine eğitimi insanların cebine taşıyor. Böylece büyük zaman ve para tasarrufu da sağlanmış oluyor. Eğitim maliyetinin yüksek olduğu ülkelerde de sayısız insan mobil cihazları aracılığıyla dil öğrenebiliyor.
Duolingo for Schools uygulaması ile sınıflarda da kullanılmaya başlanan Duolingo, bugün 100 binden fazla öğretmenin yararlandığı bir araç haline geldi. Bazı öğretmenler basılı kitapları kullanmayı bırakırken, bazıları da müfredatını Duolingo’ya göre düzenlemeye başladı. Gerçek zamanlı geri bildirimin yanı sıra eğitimi oyunlaştıran içeriğin faydasını gören öğrenciler, öğretmenlerin performansını artıran bir etkinlik göstermeye başladı.
Duolingo, Google’dan gelen yardım sayesinde platformu daha kişisel, adaptasyonu daha kolay ve etkin hale getireceklerini belirtti. Duolingo’nun küresel alanda mobil kullanıcılara ve okullara yayılımı da Google desteğiyle artacak.
Duolingo, bir önceki kitle fon yardımıyla 3,3 milyon dolar toplamıştı. Firma toplamda 83,3 milyon dolar yardım toplarken, piyasa değerini 475 milyon dolara çıkardı.