Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Google’dan Avrupalı girişimcilere 150 milyon Euro

    Girişimciler kesinlikle bir ülkenin kalkınması adına en çok çabayı gösteren, hayal gücü ve hırsını en büyük risklerle yüzleşmek için harcayan insanlar. Desteklenmeleri küresel alandaki teknolojik ve bilimsel kalkınma için son derece kritik olsa da, genel tabloya bakıldığında maalesef dengesiz bir durum ortaya çıkıyor.

    Google’ın Avrupa ülkelerindeki girişimcilere toplam 150 milyon Euro yardım yapacağı Digital News Initiative Innovation Fund kapsamında Türkiye’nin bulunmaması, özellikle ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin şartları ele alındığında oldukça üzücü bir durum.

    Bunu derken Google’ın Türkiye’yi görmezden geldiğini veya dışladığını ima etmiyorum. Tersine sadece Avrupa odaklı olmasının bir sebebi var. Ancak yanı başımızdaki ülkeler yardım alırken, ülkemizdeki girişimcilerin hak ettiği yardımı görmemeleri ve birçok başarılı projenin daha adını duyuracak fırsat bulamadan silinip gitmesi, teknolojik kalkınmadaki boşluğun kapatılmasını daha da zorlaştıran bir durum.

    Google’ın CEO’su Sundar Pichai tarafından Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü’nde (Sicences Po) yapılan açıklamada, DNI programının ilk raundunun tamamlandığı ve 23 Avrupa ülkesindeki 128 girişimci firmaya 27 milyon Euro yardım yapıldığı belirtildi. Verilen iki örnekten birinde, İspanya merkezli eldiario.es’in yeni bir gazetecilik fon sistemi inşa edeceği ve Almanya merkezli Spectrm’in yayımcılar ile okuyucuların online iletişimini güçlendirmek için yapay zeka motoru geliştireceği ifade edildi.

    DNI, yaratıcılığı teşvik ederek Avrupalı firmaların dijital dünyadaki çalışmalarını ve fikirlerini desteklemeyi öngörüyor. Google, proje kapsamında Avrupa odaklı 160 yayımcı ile çalışıyor.

    Neden Avrupa basını?

    Google’ın yayımcılara odaklanan ve otomatik içerik kişiselleştirmeden gerçek zamanlı muhabirliğe kadar birçok teknolojik alana destek verdiği DNI, bağışları üç başlık altında dağıtıyor. ‘Prototip projeler’ için 50 bin Euro ile prototip oluşturulması destekleniyor. Orta ölçekli firmaların projeleri için 300 bin Euro, büyük firmaların projeleri için de daha büyük miktarlarda bağış yapılıyor.

    Google’ın DNI projesinin temel sebebi, geçtiğimiz yıllarda AB ile Google arasında yaşanan gizlilik tartışmaları. Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı kararın hakkında ‘unutulma hakkı’ kapsamında dijital veri silme hizmeti sunmaya başlayan Google, girişimcilere destek vererek Avrupa ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlıyor ve açıkçası, oldukça doğru bir hamle ile bunu yapıyor.

    Büyük firmaların bölgesel stratejilerinde dikkatli tutumu girişimciler adına iyi bir gelişme. ABD’de ise FBI ile girdiği kavgada Apple’a destek veren Google, teknoloji lobisinin merkezinde farklı bir mücadele veriyor.

    Techcrunch’ta yer alan bilgiye göre Google yardımda bulunduğu firmaların hisselerine ortak olmuyor. DNI’ın ilk turunda en çok yardım alan ülkeler Almanya, Britanya, İspanya, Fransa ve Belçika oldu.

    Darısı, melek yatırımcı öksüzü, kitle kaynak fonlamalarında yerleri süpüren ve büyük firmalardan ancak sosyal medya veya oyun uygulamalarıyla az çok yardım alabilen Türk girişimcilerin başına. Bugüne kadar röportaj yaptığım girşimcilerden birçoğunun havlu attığını gördükçe, gerçekten üzülüyorum. Hele ana akım medyanın geldiği noktaya baktığımda.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler