Google’ın bugüne kadar sadece deneme amaçlı dağıttığı ve 15 Nisan’da ‘kısıtlı’ süre için ‘kısıtlı’ sayıda internetten satışa sunduğu Glass gözlükleri, tüketicileri sabır taşına çevirmiş durumda. Teknoloji dünyasına düşen en son söylentiler ise Glass’a bir gün sahip olmak isteyenlerin fikrini değiştirebilir.
Giyilebilir teknolojilerin miladı kabul edilen ancak bir türlü piyasaya sürülmeyen Google Glass hakkında ortaya çıkan yeni bilgiler, Google’ın başını ağrıtacağa benziyor. Teknoloji devi, neredeyse iki yıla yakın bir süredir sayısız haber ve reklamla gündemden düşürmediği Glass’a 1500 dolar fiyat biçiyor. Cihazı parçalarına ayırarak inceleyen uzmanlara göre ise Glass’ın gerçek değeri 80-100 dolar.
Google’ın reddettiği iddia, Glass’ı en ince parçasına kadar inceleyen Teardown.com tarafından öne sürüldü. Glass’ın otopsi fotoğraflarını yayımlayan site, gözlüğün parçalarının sadece yüzde 5.3’ünün Google’a ait olduğunu belirtti ve 79.78 dolarlık bir fiyat etiketi çıkarttı.
Sunulan raporda, Glass’ın en pahalı parçası, lisansı ARM Holdings’e ait 13.96 dolarlık OMAP 4430 uygulama işlemcisi olarak gösterildi. Glass’a 16 GB bellek kazandıran Toshiba NAND flash belleklerin birim fiyatı 8.18; gözlüğün 5 MP görüntü alan kamerasının maliyeti ise 5.66 dolar.
Teardown, sadece birkaç milimetre kalınlığındaki yüksek çözünürlüklü gözlüğün maliyetli bir tasarım ve üretim süreci olduğuna inananların aksine, ekran, dokunmatik ekran ve mercek üçlüsünün Google’a sadece 3 dolara mal olduğunu öne sürdü.
Google, Teardown tarafından sunulan raporun ‘kesinlikle yanlış’ olduğunu belirtirken, konu hakkında açıklama yapmadı. Teardown analizi kullanılan parçaların maliyetine odaklanırken, Wall Street Journal önemli bir noktaya dikkat çekti: Birçok parçayı incecik ve ufak bir cihaza sığdırmanın mühendisliği bir yana, Glass montajın su kadar ucuz olduğu Asya ülkelerinde değil, California’da üretiliyor. Dahası, 2011’den bu yana proje üzerinde çalışan çok sayıda mühendis ve tasarımcıya büyük miktarlarda para ödendiği kesin.
Fiyat düşecek mi?
Fiziksel özellikler veya üretim maliyeti olsun, tüketici gözünden 1500 dolar Glass için el yakan bir fiyat. Google’ın gözlüğünü küresel piyasaya sunduğu zaman fiyatı aşağı çekmesi bekleniyor. Bu sayede, artan satışlardan gelecek gelirle Google parça satın alımını daha kolay yapabilir.
Teardown analisti Al Cowkys, her ne kadar Glass’ın LCOS (silikon üzerine sıvı kristal) yerine TFT (thin film transistor) ekran kullandığını zannetse de, fiyat tahminine fazlasıyla güveniyor. Cowksy, Google’ın fiyatı aşağı çekebilmesi için satış rakamlarının iyi olması gerektiğini belirtirken, işlemci, RAM, kamera ve diğer parçaların maliyetinin sabit kalacağına inanıyor.
Glass’ın fiyatının ne olacağı konusunda en iyimser tahmin, geçtiğimiz yıl ürünü ilk kez parçalarına ayırma zahmetine giren Tayvanlı mühendislerden geldi. Tayvan’ın en büyük piyasa araştırma firması olan Topology Research Institute, Glass’a 299 dolar fiyat biçti. China Post’un Ağustos 2013’te verdiği bilgiye göre, analist Jason Tsai, Glass’ın ekran maliyetinin 30-35 dolar arasında olduğunu belirtti.01
Gelecek aylar ne getirecek kestirmek çok zor. Tüketiciler sabırsızlık içinde beklese de, Google mevcut Glass Explorer Edition’ı da geliştirmek isteyebilir.
Glass’ın web sitesine göz atmak isterseniz: http://www.google.com/glass/start/