NASA’nın Landsat uydusu sayesinde Google’ın bir milyondan fazla Maps kullanıcısı artık Dünya üzerinde daha detaylı ve kesin görüntüler elde edebilecek.
Google, bütün bunları yapabilmek için NASA’nın uydu görüntülerinden 700 trilyon pikseli bir araya getirdi. Son duyuruyla, bu görüntülerin hepsine güncellenmiş Google Maps ve Google Earth uygulamalarından erişilebileceği bilgisi verildi.
Bu görüntülerin kaynağı olan Landsat 8 uydusu, NASA tarafından 2013’te uzaya gönderildi. Bu uydu aynı zamanda Birleşik Devletler Jeolojik Keşif (USGS) ve NASA Landsat Programı’nın en yeni uydusu olma özelliğini taşıyor.
Yeni uydu 1999’da göreve başlayan Landsat 7’den daha güçlü olma özelliğine sahip. Landsat 7, Google’ın 2013’teki harita güncellemesine kadar bilgi akışına devam etmiş, 2013’teki güncelleme ile de Dünya’yı bulutsuz şekilde görebilmek mümkün olmuştu.
Bol fotoğraf ile bulutsuz görüntülere
Landsat 8 ise görüntüleri daha detaylı, zengin renklerde ve yüksek çözünürlükte yakalayabiliyor. Bu da Google’un Dünya üzerinde daha temiz, gölgelerden uzak bir görüntü elde etmesini sağlıyor.
2013’teki donanım hatasından kaynaklanan resim bozuklukları sebebiyle Google, her ne kadar bu resimleri time-lapse benzeri bir yöntemle kurtarmış olsa da, Landsat 7’ye daha az bağlı kalmaya çalışıyor.
NASA’nın bildirdiğine göre, Landsat 8 günlük 725 sahne ile Landsat 7’nin 438 sahnesini neredeyse ikiye katlıyor. Aynı zamanda iki uydunun da görüntü alabilmesi sayesinde Google’ın aradığı bulutsuz görüntüler elde edebilmek mümkün oluyor.
Kullanıcıların gördüğü Maps görüntüleri ise uydu verilerinin Google Earth Motoru ile işlenmesi sonucunda oluşuyor. Bu işlemde Google Landsat görüntülerinden bulutsuz pikselleri ayırıp, bunları Dünya’nın tam görüntüsünü elde edebilmek için birleştiriyor.
Kaynak: ZDnet