Artık Google’ın bünyesinde olan İngiliz yapay zeka firması DeepMind, Mart ayında AlphaGo yapay zekası ile dünya şampiyonu Go oyuncusu Lee Se-dol’ü yenince dünyayı şoke etmişti.
Çin’de eski bir masa oyunu olan Go, bilgisayarlar için en zor “mükemmel bilgi” oyunu olarak kabul ediliyor. Bunun sebebi ise oyunun basit kurallara dayalı olduğu halde yüksek derecede sezgi gerektirmesi. AlphaGo, devrimsel sinir ağı ve makine öğrenim sistemiyle bu sorunu aşmıştı.
Bugün, DeepMind dikkatini daha yüksek seviyede bir rekabete çeviriyor: StarCraft II. Blizzard Entertainment’in gerçek zamanlı popüler strateji oyunu, dünya üzerinde oynanan en rekabetçi oyunlardan biri. Blizzard da BlizzCon’da yaptığı açıklamayla DeepMind’la beraber çalışıp yapay zeka araştırmasına destek vereceği müjdesini verdi.
“StarCraft şu anki yapay zeka araştırmaları için oldukça ilginç bir test ortamı, çünkü gerçek dünyanın karmaşıklığına sahip.”
Bir dönem İspanya’nın en iyi StarCraft oyuncularından olan DeepMind Araştırma Bilim İnsanı Oriol Vinyals, sözlerine şöyle devam etti; “Bir ajanın StarCraft oynamak ve ilerlemek için edinmesi gereken yetenekler gerçek dünyadaki görevlerle kolayca bağdaştırılabilir.”
Güçlü bir StarCraft yapay zekası oluşturmanın ciddi etkilerinden biri de, potansiyel sanal koçların oyunun seviyesini genel anlamda yükseltmesi olabilir.
İnsana özgü kısıtlamalar yapay zeka için geçerli değil
StarCraft kaynak yönetimi, gözlem ve savaş taktiği içeren kompleks bir strateji oyunu. Go’dan bağımsız olarak oyuncuların tek seferde bütün alanı görmeleri mümkün değil, bu da hareketlerini planlarken daha az bilgiye sahip olduklarını anlamına geliyor. Bu hafıza testi ve adaptasyon süreci aynı zamanda uzun süreli bir plana da hizmet ediyor. DeepMind’in kurucusu Demis Hassabis’in de söylediği gibi, “Go’da olan şey, tahtadaki bütün hareketi görmen, bu da durumu bilgisayarlar için daha kolay kılıyor.”
StarCraft II’nin mevcut yapay zekası DeepMind’in prensiplerinden tamamen farklı işliyor. Sigaty’e göre bu yapay zeka elle dizayn edilmekle beraber farklı zorluk seviyelerinde çalışması için inşa edildi. Aynı zamanda biraz da “hilekar”, çünkü bir insanın ulaşamayacağı bütün bilgi derecelerine hakim konumda, örnek olarak ekranında olmasa da bütün birimlere komut verme yetisine sahip. Blizzard’ın burada karşılaştığı durum ise aynı kısıtlamalara sahip olduğu halde insandan daha güçlü bir StarCraft yapay zeka oyuncusu oluşturmak.
StarCraft II, Eşi Görülmemiş Bir Meydan Okuma
Şirket yapay zekasına basit Atari oyunlarını öğretirken, Vinyals modern, grafik açısından zengin oyunlarla çalışma şansına erişmek istiyordu. Ona göre “StarCraft II’nin bize sağladığı problemler yapay zeka araştırmalarını ilerletmek için çok heyecanlı birer şans.”
Blizzard ve DeepMind gelecek yılın ilk çeyreğinde herhangi bir yapay zeka araştırmacının katkı sağlaması için bir çevre oluşturacak. StarCraft II’ye makinesel ve API sistemlerinin önceki botlara benzer şekilde oyundaki verileri işlemesi için basit görselli yeni bir arayüz tasarlanacak. Blizzard aynı zamanda StarCraft oyunlarından tekrarlar da yayınlayarak yapay zekanın öğrenebileceği bir veri kümesi oluşturacak. Bunun yapılmasındaki hedef ise botların da insanlar gibi görsel verilere dayalı oynaması.
Blizzard ve DeepMind da yapay zekanın üst seviye bir StarCraft oyuncusunu yenmesini görmeye çok uzak olduğumuz konusunda hemfikir. Şirketlere yapay zekanın ne zaman üstün olacağı sorulduğunda ise yetkililer AlphaGo’nun galibiyetinin beklenenden önce geldiğini hatırlatarak tarih vermekten kaçınmaları da bu yüzden.
Sigaty’e göre de topluluğun buna tepkisi genel olarak olumlu, hatta AlphaGo stilinde bir yapay zekanın zamanı gelene kadar StarCraft II’nin sağladığı büyük alandaki araştırmalara çeşitli yatırımlar yapıldığı biliniyor.