Google, makine öğrenimine dayanan yeni nesil tarama sistemlerini kullanarak politikalarını ihlal eden 2.3 milyar reklamı kaldırdığını açıkladı.
Google, bahar temizliği kapsamında kullanıcıları yanlış yönlendiren reklamların aynı zamanda uygulamalar ve web sayfalarından da çıkarıldığı açıkladı. Bu kapsamda kullanıcı politikalarını ihlal ederek kar etmeyi amaçlayan reklamlar 1.5 milyon uygulama ve yaklaşık 28 milyon web sayfasından kaldırıldı.
Google, Nisan ayında sunacağı yeni “Ad Policy Manager” (Reklam Politikası Yöneticisi) ile reklam verenlere hataya düşmemeleri için ipuçları verileceğini belirtti.
Google için reklamın ne kadar önemli bir unsur olduğunu belirtmemize gerek yok. Firmanın reklam mekanizması en son çeyrekte 32 milyar dolardan fazla gelir sağladı. Bu rakam, Google’ın tüm gelirlerinin yüzde 83’üne tekabül ediyor. Gmail, YouTube ve Android gibi temel hizmetlerden akan reklam gelirleri, aynı zamanda sayısız kötü reklama da ev sahipliği yapıyor. Bu tanım, Google algoritmalarından sıyrılmayı başararak kullanıcıları yanlış yönlendiren reklamları içeriyor. Google reklam ağını olumsuz etkileyen reklamlar aynı zamanda yanlış, sahte bilgiler içeren sayfaların güç kazanması gibi olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.
Dikkat çekilmesi gereken nokta, Google’ın kaldırdığı 2.3 milyar kötü reklam, geçtiğimiz yıl kaldırılan reklam sayısından 1 milyar daha az. Google, TechCrunch’a yaptığı açıklamada, kaldırılan reklam sayısının “bireysel kötü reklamlara odaklanmak yerine kötü hesaplara odaklandıkları için azaldığını” ifade etti. Buradan çıkan mantık, bir kötü hesap altında birçok kötü reklamın yayılabiliyor olabileceği.
Google reklam ağından çıkarılan kötü reklamların sayısı 2018’de yaklaşık 1 milyardı. Bu rakam 2017’nin iki katını temsil ediyordu. Google, “binlerce kötü reklam yayma potansiyeli olan hesapları hedef alarak işi kökünden çözmeyi hedeflediklerini” belirtti. Çıkarılan reklamların azalıyor olması da bu stratejinin işe yaradığını gösteriyor.
Kötü reklam piyasası duruyor mu peki?
Hayır. Çünkü bu sorun Facebook ve Amazon gibi diğer teknoloji devlerini de etkiliyor. Kötü reklamların internetteki her alana yayılıyor olması da durumu zorlaştırıyor.
Google sürdürülebilir reklamlar direktörü Scott Spencer’ın verdiği bilgiye göre 207,000 reklam bilet satışları; 531,000 tanesi kefalet senetleri ve 58.8 milyonu da phishing reklamları ile bağlantılıydı. Spencer, şüpheli reklamlar içeren kategorilerle başa çıkmak için geçtiğimiz yıl 31 yeni politika hayata geçirdiklerini ve bir tanesinin kriptoparaları içerdiğini belirtti.
Google, web sayfalarındaki kötü reklamları tespit etmek için de 330 “saptayıcı ayırıcı” oluşturdu ve politikalarını ihlal eden spesifik sayfaları yakalamaya başladı. Geçtiğimiz yıl sunulan Google Adsense “auto-ads” ile reklam yayımcılarına reklamları yerleştirme ve paraya çevirme aşamasında kolaylıklar sunuldu. Makine öğrenimi ile sunulan bir diğer yenilik olan “auto-ads” reklamların sayfada etkinliğini artırmaya yaradığı gibi sayfanın “kötülüğünü” tespit etmeyi sağlıyor. Bu kapsamda Google son bir yılda 734,000 yayımcı ve uygulama geliştiriciyi devre dışı bıraktığı gibi 1.5 milyon uygulama ve yaklaşık 28 milyon sayfadan reklamları çıkardı.
Yapay zeka, sahte haber ve olumsuz içerik bulunduran sayfaların da tespit edilmesini sağlıyor. Google’ın sunduğu verilere göre son bir yılda yanlış tanıtım sunan, nefret veya düşük kaliteli içerik sunan 1.2 milyon sayfa, 22,000 uygulama ve 15,000 web sayfası Google reklam ağından çıkarıldı. Ayrıca 74,000 sayfa ve 190,000 uygulama “tehlikeli veya aşağılayıcı” içerik nedeniyle kaldırıldı.
Google, geliştirilmeye devam eden hizmetler kapsamında reklam yayımcılarının temyiz ve sertifikalar gibi konulada ileride daha fazla yardım alacağını belirtti. Açıkçası adil gelir ve sağlıklı bir reklam piyasası için oldukça olumlu gelişmeler olduğu söylenebilir.