Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    ‘Gökbilimi yeni bir Altın Çağ’a giriyor’

    Başlığı temsil eden sözler, Blue Origin’in kurucusu, aynı zamanda Amazon’un patronu Jeff Bezos’a ait. Bezos, uzay-keşfine meraklı Richard Branson ve Elon Musk’ın aralarında yer aldığı diğer teknoloji milyarderleri gibi kendi özel ticari uzay uçuşu şirketini, yani Blue Origin’i kurmuştu.

    Roket denemelerine yoğun bir şekilde devam eden Blue Origin, 23 Kasım Pazartesi erken saatlerde, yeniden kullanılabilir roketler konusunda büyük bir adım attı. Yapılan denemede, uzay boşluğuna doğru mürettebatsız bir uzay kapsülü roketiyle birlikte ateşlendi ve daha sonra yardımcı roket (fırlatma aşamasında yardımcı olan çok aşamalı motor ya da roket) yeryüzüne yumuşak bir iniş gerçekleştirdi.

    Elde edilen başarı, uzay-keşfinde önemli bir basamağı temsil ettiği gibi bu alanda ilk olmayı hedefleyen SpaceX’e yaklaşan rekabetin boyutu hakkında açık bir mesaj verdi.

    SpaceX’in resmi görevlerde okyanustaki bir platforma indirmeye çalıştığı Falcon 9’a kıyasla, New Shepard mükemmel bir performans sergiledi. Yerden 100 kilometre yükselen roket, saatte 193 kilometre hızla gerçekleştirdiği inişte ateşlendiği noktanın sadece 1,5 metre ötesine indi.

    Jeff Bezos, tarihi denemenin ardından “Bu hayatımın en büyük anlarından birisiydi ve Blue Origin’deki takım arkadaşlarımında benimle aynı hissettiklerini biliyordum. İnsanlar bu işin içinde olmak istiyorlar çünkü onlar bu işin önemli olduğunu düşünüyorlar ve bu işi umursuyorlar” ifadesini kullandı.

    Musk’tan tebrik mesajı

    Blue Origin, Dünya çevresinde tam bir devir yapmayan New Shepard mürettebat aracının aşamalı gelişimi konusunda bugüne kadar olabildiğince gizli-saklı hareket etti. Bezos, şirketinin çok ama çok daha büyük bir hedefinin, “Uzayda çalışan ve yaşayan milyonlarca insan görmek” olduğunu belirtti. Bezos bu açıklamasıyla, Mars’ta koloni kurmayı amaçlayan Musk’tan daha büyük planlar sakladığına işaret etmiş olabilir.

    Blue Origin’in uzay kapsülü New Shepard, yörüngeye yerleşmemiş bir araçtır. Bunun anlamı Dünya’nın yörüngesinde yüksekliğe ulaşmak için yeterince hızlı ve yüksekten gitmediğidir. Bu kapsül aynı zamanda yerçekimi denemeleri için bir laboratuvar olarak hizmet verebilir.

    Centilmen rakipler

    Blue Origin’de görevli bir birim ise New Shepard için aracın yeniden kullanılabilir roket kısmını inşa ediyor. Tipik olarak, roketler büyük yükler kaldırdıktan sonra yörüngeye yerleşir ya da yörüngeye yerleşmiş uzaydan Dünya’ya düşerler (genellikle okyanusa) ve bir kere kullanıldıklarından sonra tekrar kullanılmazlar. Bezos, uzay gezileri maliyetini aşağı çekmek için yeniden kullanılabilir roketlere ihtiyaç olduğunu tekrar tekrar vurguluyor.

    ABD’de SpaceX ve Orbital ATK’nin başını çektiği özel uzay-havacılık firmalarının arasına hızla katılmayı amaçlayan Blue Origin, yeniden kullanılabilir roketinin sergilediği hünerle NASA’nın fazlasıyla gözüne girmiş olmalı. Musk, Twitter’dan attığı mesajda Blue Origin’i tebrik ederken, ardından yaptığı tarihi hatırlatmalarda ‘aslında başarının teknik olarak ilk olmadığını ve kendilerini kimsenin geçmediğini’ belirtti.

    Ne olursa olsun, artacak rekabetin en çok NASA’yı sevindirdiğini söylemeye sanırım gerek yok.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler