Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Gezegenimizin en büyük yeteneklerinden biri: Mevsimler nasıl oluşuyor?

    Çoğu kişi Dünya’nın yazın Güneş’e daha yakın olduğuna ve bu yüzden daha sıcak olduğuna inanmaktadır. Aynı şekilde Dünya’nın Güneş’e en uzak olduğu zaman ise kış mevsimi yaşandığını düşünmektedirler.

    Bu fikir mantıklı gibi gelse de pek doğru sayılmaz.

    Mevsimlerin oluşumu; Dünya’nın, Güneş’ten ne kadar uzakta ya da yakında olmasıyla alakalı kesin bir ilgisi yoktur. Ocak ayında Kuzey Yarım Küre, Güneş’e en yakın konumundadır fakat kış mevsimi yaşanmaktadır. Tam aksine temmuz ayında ise Dünya, Güneş’e en uzak konumundadır ve yaz mevsimi yaşanır.         

    Mevsimlerin oluşumunu anlayabilmek için birkaç tanım yapmak gerekirse. Dünyanın kutup noktalarından ve yerin merkezinden geçtiği kabul edilen bir hayali çizgi vardır, buna Dünya’nın Ekseni adı verilir. Eksen eğikliği ise bir gezegenin dönme ekseniyle yörünge ekseni arasındaki açıdır.

    İşte mevsimlerin oluşması, Dünya’nın sahip olduğu ortalama 23,5 derece olan eksen eğikliğinin sonucudur. Bu durumda haziran ayında Kuzey Yarım Küreye, Güneş ışınları daha dik açıyla gelir ve yaz mevsimi yaşanır. Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi yaşanırken, Güney Yarım Küre de ise Güneş ışınlarının eğik açıyla gelmesinden ötürü Güneş’in enerjisinin büyük bir kısmı zemine ulaşmadan dağılır ve bu nedenle kış mevsimi yaşanır.

    Kaynaklar:

    https://www.weather.gov/fsd/season

    https://spaceplace.nasa.gov/seasons/en/

    http://www.khanacademy.org.tr

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler