Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    ‘Gençlere benden bekledikleri projeyi sunacağım’

    NASA Jet İtki Laboratuvarı’nda çalışan Dr. Umut Yıldız, yurt dışında çalışan binlerce Türk araştırmacıdan bir tanesi. E-konferanslar üzerinden başladığı eğitimlere Türkiye’de verdiği seminerler ile devam eden Yıldız, astronomi alanında öğrencilerin projelerini sunabileceği yeni çalışması hakkında açıklama yaptı (Röportajı izlemek için tıklayın).

    Umut hoca internet editörlüğü kariyerimde tanışma şansı bulduğum birçok araştırmacıdan bir tanesi. En büyük özelliği, sadece mesleğine değil, Türkiye’deki eğitime gösterdiği çaba ile ortaya çıkan özverisi.

    Kendisiyle Haziran 2014’te Ankara’da yaptığım röportajda tanışmıştım. O yaz yine geçtiğimiz yaz olduğu gibi tatil için ayrılan vaktini Türkiye’deki üniversitelerde konuşma yapmak için harcıyordu. Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin kafeteryasında yaptığımız video röportajda kendisine Mars yolcuğunu sorduğumda, ‘Neden biz de bu maceraya katılmıyoruz” demişti.

    NASA’da görevli olmasına rağmen Umut hocanın Türkiye’ye olan düşkünlüğü, ülkemizin küresel tüm uzay projelerine katılacak potansiyele sahip olduğunu bilmesinden geliyor. Yeni nesil, Ay’a gitmeyi, asteroitleri analiz edecek uydular inşa etmeyi hayal ediyor. Ancak eğitim altyapısındaki ve uzay-havacılık sektöründeki yetersizlikler, gençlerin hayallerini içlerine atmalarına neden oluyor.

    Umut hoca, kendisine atılan sayısız mesajın ardından aylar önce aklına gelen bir projeyi hayata geçirmişti. Twitter’da hızla yayılan #HayallerizinMektubu, Umut hocaya gönderilen yüzlerce mektupla giderek büyüdü.

    Mektuplarda, ilkokuldan liseye kadar birçok genç uzay keşfinde yapmak istediklerinden bahsediyordu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen mektuplar, Mardin’den İstanbul’a kadar uzay keşfinin bir parçası olmak isteyen gençlerin hayallerini bir araya getirdi.

    Umut hoca, aldığı geri dönüş karşısında kendisine gelen mesajların destek bulabileceği bir proje tasarlamaya başladı. İşte o günlerde, bilim üzerine bir web projesi üzerinde kafa patlattığım arkadaşım Ali Çevik ile bana bir fikir verdi.

    Hedef Mars, yakında beta sürecini tamamlayacak ve yayında olacak.

    “Temel bilimler büyük sıkıntı çekiyor”

    Umut hoca geçtiğimiz yaz Türkiye’de 18 üniversitede konferans verdi. Kendisiyle ve ekip arkadaşlarımızla üzerinde çalıştığımız Hedef Mars ile artık çok daha pratik ve verimli bir şekilde öğrencilere destek vermeye çalışacak. Proje kapsamında yurt içi ve dışında görev yapan birçok başarılı Türk bilim insanı da Hedef Mars’a destek verecek.

    Ümidimiz, öğrencilerin çalışmalarını beraber değerlendirebileceği ve geliştirebileceği bir platform sunmak. Böylece en son örneğini ExoMars ile gördüğümüz Mars keşif projelerine Türk bilim insanı ve mühendislerin katılımı artırmayı, yerel uzay-keşif projelerinin de ortaya çıkmasını amaçlıyoruz.

    Bu süreçte bize destek verecek tüm hocalarımız tıpkı Umut hoca gibi Türkiye’nin müthiş potansiyelini gerçeğe dönüştürmek isteyen isimler. Umut Yıldız’ın bahsettiği sorunların farkındalar ve her biri sistemi geliştirmek için elinden geleni yapmak istiyor.

    Umut hoca, röportajda yaşadığımız sorunlardan bir tanesini, ‘temel bilimlere üniversitelerde yeterince yer verilmemesi’ olarak gösteriyor. Astronomi de fakülte sayısız az ve geleceği Türkiye’de belirsiz olan bölümlerden. Bu tabloyu tersine çevirmek ve sayısız bilim alanına uzanan uzay-keşfini güçlendirmek için herkesi Hedef Mars’a bekliyor olacağız.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler