Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Fukuşima’da radyoaktif yaban domuzları geziniyor

    Japonya’nın Mart 2011’de yaşadığı 9.0 şiddetindeki depremde ağır hasar gören Fukişima’dan yayılan radyasyon o denli güçlü ki, nükleer santrale gönderilen robotik araçlar bile devre dışı kalmış durumda. Buzdan duvarlar ile örtülmesi planlanan santralin bugüne kadar denize ve yeraltı sularına karışan radyoaktif atıkları, gün geçtikçe çevredeki hayvanların da daha fazla etkilenmesine neden oluyor.

    Japon yetkililerin baş edemediği yeni bir sorun, ülkenin kuzeyine yayılmaya başlayan radyoaktif yaban domuzları. Fukişima civarındaki zehirli tarlalardan beslenen domuzlar, yerleşim birimlerinin terk edildiği alanlardan faydalanarak sayıca da çoğalıyor.

    Avcıların öldürdüğü radyoaktif domuzlar toplu mezarlara gömülüyor ve fırınlarda yakılıyor ancak çabalar şu ana kadar ortadan kaldırılmalarına yetmemiş durumda.

    The Times’da yer alan bilgiye göre, insandan arınmış bölgede başıboş bırakılan radyoaktif yaban domuzlarının sayısı bilinmiyor. Ancak avcıların 2014’ten bu yana avladığı domuz sayısının 3 binden 13 bine yükseldiği belirtildi. Domuzların tarlalarda neden olduğu maddi zarar ise yaklaşık 900 bin dolar.

    Domuzların gömüldüğü üç ana toplu mezar ise neredeyse dolmuş durumda. Domuzlar gömüldüklerinden daha hızlı vuruluyor ve kamu alanında yeni bir toplu mezar açılamıyor.

    Digital Globe uydusundan Fukuşima nükleer santralinin deprem sonrası görüntüsü. [Wikipedia]
    Digital Globe uydusundan Fukuşima nükleer santralinin deprem sonrası görüntüsü. [Wikipedia]

    Sorun giderek büyüyor

    Toplu mezarların bulunduğu Nihonmatsu kenti, Fukuşima’dan 80 kilometre mesafede yer alıyor. Avcılar toplu mezarların dolması nedeniyle ortalama 100 kilo gelen domuzları bahçelerine gömüyor. Bu sefer, köpekler mezarları kazarak zehirli kalıntılarla besleniyor.

    Durum içinden çıkılmaz bir hale geldiği gibi nüfuz ettiği alan da yayılıyor. Radyoaktif domuzları avlayan avcılar arasında yer alan Tsuneo Saito, “Nihayetinde yerel sakinlerin arazilerini kullanmak zorunda kalacağız… Şehirde ev bulunmayan tek bir kamu alanı yok” ifadesini kullandı.

    Mezar kazmak için alan bulunamaması sorunu, domuzların fırınlarda yakılmasıyla aşılmaya çalışılıyor. Ancak hayvanları parçalara ayırmayı kabul edecek işçi bulmak son derece zor.

    Soma kentinde radyoaktif materyali tamamen emen filtrelere sahip fırınlar yapıldı. Yine de 1,5 milyon dolara yakın yatırımla hazırlanan fırınlarda günde sadece üç domuz yakılabiliyor.

    Fukuşima civarındaki bitkilerin mutasyona uğradığı bilinmesine rağmen, domuzların ne kadar etkilendiği henüz araştırılmış değil. Bir araştırmayı gereksiz kılan, radyasyondan etkilenen alanın güvenlik sınırından 300 kat zehirli olduğunun bilinmesi. Söz konusu radyoaktif zehir, bölgeden en az 30 yıl temizleneyemeyecek.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler