Geçtiğimiz hafta ateşlenen SpaceX Falcon Heavy roketinin gövdesinde yer alan merkez ateşleyici Falcon 9 ilk kademesi, okyanusa başarıyla inmesine rağmen şiddetli rüzgarların kurbanı oldu.
Falcon Heavy’nin 3’te 3 yaptığı ikinci ateşlemesinde son dakika sürprizi yaşandı. Derin uzay roketinin üç ateşleyicisinden biri olan ve roketin merkezinde yer alan Falcon 9 ilk kademesi, iniş yaptığı yüzen platform ile karaya çekildiği esnada şiddetli rüzgarlar nedeniyle suya düştü.
Mevcut en güçlü derin uzay roketi unvanını kazanan Falcon Heavy, 11 Nisan’da gerçekleştirilen ateşlemede ikinci kez gökyüzüne yükselmiş ve ilk ticari görevini başarıyla tamamlamıştı. Ateşlemede, ABD merkezli uzay-havavacılık ve savunma devi Lockheed Martin tarafından inşa edilen Arabsat-6A iletişim uydusu yörüngeye taşınmıştı. Uydu, Ortadoğu’da TV, internet ve telefon hizmetleri için kullanılacak.
SpaceX, her ne kadar tam başarı ile sonuçlansa da ana ateşleyicinin dalgalara kapıldığını duyurdu. Açıklamada, “zorlu deniz koşulları nedeniyle SpaceX kurtarma ekibinin merkez ateşleyiciyi Port Canaveral’a çekemediği” belirtildi. Boyu 3-4 metreye ulaşan dalgalar nedeniyle roketin yüzen platform üzerinde dik kalamadığını belirten SpaceX, “her ne kadar sudan çıkarılma şansı olsaydı da kurtarma ekibini riske atmak istemediklerini” ifade etti.
Falcon Heavy, ilk ateşlemesini 6 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirmiş ve roketin kanatlarını oluşturan iki Falcon 9 karaya sağ salim iniş yapmıştı. Ana ateşleyici ise okyanusta bekleyen yüzen platformu ıskalamıştı. Geride kalan yıllarda yeniden kullanılabilir roketlerinin inişini son derece geliştiren SpaceX, dört yıllık sürede 20’den fazla roketi sağ salim Dünya’ya indirmeyi başardı.
SpaceX, en son görevde ilk kez yere indirdikten sonra bir roketi kaybetmiş oldu. Yüzen platform Falcon 9 için güvenlik sistemine sahip olsa da, Falcon Heavy için yapılan motor güncellemeleri bu sistemin kullanılmasını engellemişti. SpaceX, yazın yapılacak bir diğer Falcon Heavy ateşlemesine kadar gerekli sistemi tekrar kuracaklarını belirtti.
İlk Falcon Heavy ateşlemesini sonik patlama sesleri ile dinleyin
Göklerin yeni efendisi: Falcon Heavy
Falcon Heavy, kısaca üç Falcon 9 ilk kademesinin birbirine bağlanmış hali olarak tanımlanabilir. Toplamda 27 Merlin motoruna sahip olan üç roket, aynı zamanda havalanan 18 Boeing 747’nin itki gücüne denk olan 2 milyon kg kuvvet ortaya çıkarıyor. Günümüzün en güçlü derin uzay roketi olma özelliğine sahip olan FH, uzay keşif tarihinin de Saturn V’in ardından en güçlü ikinci roketi. Ay’a insanlı görevlerin gerçekleştirilmesini sağlayan Saturn V, 1960 ve 70’li yıllarda kullanılmıştı.
Falcon Heavy, NASA’nın gecikme yaşayan Space Launch System (SLS) roketi için ilk alternatif olarak belirdiği gibi geleceğin Ay ve Mars yolculuklarında kullanılacak. 2023’te Ay yörüngesine ilk insanlı yolculuğu yapması beklenen FH, 2024’te Ay’a kalıcı olarak geri dönmeyi planlayan ABD’nin ana roketi olabilir.