Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Falcon 9, en son Starlink ateşlemesi ile uzay-havacılık tarihine geçti

    SpaceX’in Falcon 9 roketi, dün gerçekleştirilen Starlink ateşlemesinde 84’üncü kez resmi bir görevde kullanılarak diğer tüm ABD yapımı roketleri bu alanda geride bıraktı.

    SpaceX, 22 Nisan’da yapılan ateşlemede küresel internet-uydu ağı projesi Starlink’e 60 küp uydu daha ekledi. Ateşlemede, önceden üç resmi görevde kullanılmış bir Falcon 9 roketi kullanıldı. NASA Kennedy Uzay Merkezi 39A ateşleme platformundan gerçekleştirilen ateşlemede, Falon 9 roketleri toplamda 84 kez resmi görevlerde kullanılmış oldu. Falcon 9 böylece ABD yapımı diğer tüm uzay roketlerini resmi görev sayısında geride bıraktı ve uzay-havacılık tarihinin en başarılı (ve yeniden kullanılabilir) roketlerinden biri olarak kırılması zor bir rekora imza attı.

    Ateşlemede kullanılan Falcon 9 ilk kez geçtiğimiz yıl Demo-1 görevi için ateşlenmiş ve SpaceX’in astronot taşımacılığı için kullanacağı Crew Dragon’u test amaçlı uzaya taşımıştı. Aynı roket Haziran 2019’da üç Kanada gözlem uydusunu yörüngeye iletmiş, bu sene başlarında da Starlink görevi için kullanılmıştı. İkinci Starlink görevi, aynı roketin dördüncü başarılı ateşlemesi olurken Falcon 9 başarıyla okyanusa iniş yapmayı başardı. Bu da, SpaceX’in bir roketi beş kez kullanarak bir diğer büyük başarıya imza atabileceği demek.

    SpaceX, başarıyla tamamlanan ateşleme ile toplamda yedinci Starlink görevini gerçekleştirdi ve yörüngedeki internet küp uydularının sayısı 422’ye yükseldi. SpaceX CEO’su Elon Musk, Starlink’in en düşük seviye internet hizmeti verebilmek için 400, orta seviyeli hizmet için ise 800 uyduya ihtiyaç duyduğunu belirtmişti. Starlink’in 2020 sonlarına doğru belli seviyede internet hizmeti sunmaya başlaması bekleniyor.

    SpaceX’in başarılarla dolu ateşlemesi

    22 Nisan’da yapılan ateşlemede SpaceX uydularını yörüngeye taşımanın yanı sıra birçok başarıya imza attı. Dördüncü kez kullanılan Falcon 9, ilk kez geri dönüştürülmüş ısı kalkanı kullandı. SpaceX, ısı kalkanlarını yakalamak için kullandığı ağ gemisi ile roketlerin bu kısmını da defalarca kullanmayı planlıyor. Musk, geri dönüştürülmüş ısı kalkanlarının yeniden kullanılması sayesinde ateşleme başına 6 milyon dolar tasarruf yapabileceklerini belirtti. Öte yandan, ağ gemisi “Mr. Steven” bugüne kadar sadece iki kez başarıyla ısı kalkanlarını yakalamayı başarabildi.

    Starlink ateşlemesinde kullanılan ısı kalkanı, ilk olarak geçtiğimiz yıl düzenlenen AMOS-17 görevinde kullanılmıştı. Isı kalkanının bir parçası Mr. Steven tarafından yakalanmış, diğeri denizden toplanmıştı.

    “Çubuk üzerinde UFO’lar”

    Falcon 9’un ardından en çok ateşleme yapılan ABD üretimi roket, United Launch Alliance (ULA) yapımı Atlas V. Atlas V’in Mayıs ve Haziran’da iki, Falcon 9’un ise üç ateşlemesi bulunuyor. Starlink ateşlemelerinin de en az birkaç yıl daha süreceği hesaba katıldığında, Atlas V’in rekorunu tekrar eline geçirmesi düşük bir olasılık.

    Starlink ağının internet hizmetini kullanabilmek için en önemli ikinci altyapı kullanıcı terminalleri olacak. Musk tarafından “çubuğa takılı UFO’ya” benzetilen terminaller iki basit adımda kullanılacak. Alıcı kullanılacağı anten benzeri çubuğa takılacak ve gökyüzüne doğrultulacak. Terminal, sahip olduğu uyarıcılar ile kullanıcıyı en iyi sinyal alınacak açıya yönlendirecek.

    Falcon 9, en son görevinde 51’inci kez başarıyla Dünya’ya inmeyi başardı. Roketin bir sonraki Starlink görevi Mayıs ayında gerçekleştirilecek. Ardından Crew Dragon ile mürettebatlı Demo-2 görevi düzenlenecek. 27 Mayıs’ta düzenlenecek Demo-2 görevinde astronotlar Boh Behnken ve Doug Harley, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ateşlenecek. Böylece, NASA 2011’den bu yana zorunlu kaldığı Soyuz kapsüllerinden bağımsızlığını ilan edecek ve SpaceX bir ilke daha imza atacak…

    [SpaceX]

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler