Çarşamba, Ekim 30, 2024
More

    Facebook kullanıcılarının özel konuşmalarını dinlediğini itiraf etti

    Facebook’un üçüncü parti firmalardan aldığı hizmet karşılığında kullanıcılarının sesli messenger konuşmalarını kaydettiği ve kopyalattığı ortaya çıktı.

    Bloomberg’de yer alan habere göre, Facebook üçüncü parti firmaları kullanarak kullanıcılarının sesli konuşmalarını kayıt altına aldı ve kopyaladı. Söz konusu firmalar, kendilerinden bu hizmetin neden talep edildiğini bilmediklerini belirtti. Facebook, Bloomberg haberini doğrularken “sesli konuşmaların artık kayıt edilmediğini” açıkladı.

    Facebook’tan Bloomberg’e yapılan açıklamada “Apple ve Google gibi biz de sesli konuşmalara ait incelemeri bir haftadan uzun bir süre önce durdurduk” ifadesi kullanıldı.

    Facebook ayrıca, kullanıcılarına Messenger uygulaması üzerindeki sesli konuşmalarının kopyalanıp kopyalanmama seçeneği sunulduğunu belirtti. Kopyalama işlemini yapan üçüncü parti firmalar, seslerin düzgün bir şekilde metne dönüştürüldüğünden emin olmak için yapay zeka (AI) teknolojisi kullandı.

    Facebook, Messenger uygulamasındaki mesajların okunduğunu geçmişte açıklamıştı. CEO Mark Zuckerberg, “sansayonel mesajlar” tespit edildiği zaman dışarı çıkmasını önlemek için bu işlemin yapıldığını açıklamıştı.

    Zuckerberg, geçtiğimiz yıl Bloomberg’e yaptığı açıklamada ise her ne kadar Messenger uygulamasındaki sohbetler gizli olsa da “sohbetlerin tarandığını ve kötüye kullanmanın önüne geçmek için gerekli araçların kullanıldığını” söylemişti.

    Facebook’un kullanıcılarına ait mesajları denetlerken, diğer teknoloji devlerine benzer işlemler gerçekleştirdiği düşünülüyor. Bloomberg’de Nisan ayında yer alan haberde, Alexa uygulaması aracılığı ile Echo cihazları arasındaki özel sohbetleri dinlemesi için Amazon’un binlerce kişi çalıştırdığı belirtilmişti. Bu diyalogların da yazılım ve teknoloji geliştirmek için kullanıldığı ifade edilmişti. Amazon, kullanıcıların bu taramayı devre dışı bırakabildiklerini de not düşmüştü.

    Benzer dinleme ve kopyalama işlemleri Google Assistans ve Apple Siri hizmetlerinde de gerçekleştirildi. Her iki firma, söz konusu işlemlerin sona erdirildiğini belirtti.

    “Göstere göstere dinliyoruz”

    Yaşanan durumun ironik tarafı, birçok kullanıcının gizliliğini hiç önemsememesi değil ama Facebook’un bu işlemi göz önünde yapması. Sosyal ağın veri politikası, “Ürünlerimiz kullanıldığında içerik, iletişim ve diğer bilgilerinizi topluyoruz; bir hesap açtığınızda, içerik oluşturup paylaştığınızda ve diğerleri ile mesajaşıp iletişim kurduğunuzda bu işlemler yapılıyor” diyor.

    Veri politikası aynı zamanda “Facebook sistemi sizin ve diğerlerinin sunduğu içerik ve iletişimi otomatik olarak işler, bağlamı ve içerğini analiz eder” ifadesini içeriyor.

    Facebook, geçtiğimiz ay ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından 5 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı. Cezanın dayandırıldığı ihlaller arasında kullanıcıların rızası olmadan yüz tanıma teknolojisi kullanmak, kullanıcıların telefon numaralarını toplamak için yönlendirme yapmak ve bilgileri üçüncü parti uygulama geliştiriciler ile paylaşmak var.

    Haliyle Facebook’un kullanıcı gizliliği kapsamında ihlal etmediği bir gizlilik kalmamış durumda. Yine de, Cambridge Analytica skandalını bile hatırlamayan birçok kullanıcı için dünyanın en büyük sosyal ağı sevilse de sevilmese de hayatın bir parçası.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler