Business Insider‘a verdiği röportajda, dünyayı tehdit edebilecek cisimlerin tespit, izleme ve tedbiri noktalarında şikayetlerini aktaran Schwickart, çözüm yolunu aktarmaktan da geri durmadı.
“NEOCam” kısa adıyla bilinen “Yakın Dünya Cisim Kamerası”nın (*Near-Earth Object Camera) yörüngeye yerleştirilmesi seviyesine kadar 40 milyon dolarlık bir bütçe ayrılması gerektiğini söyleyen emekli astronot, bu sayede ilk olarak 2006 yılında özel olarak asteroit görüntülemesi için tasarlanmış bu teknolojiden faydalanabileceğinin altını çizdi.
NEOCam’in bilim insanlarına “yeni keşifler” noktasında katkı sağlamadığı gerekçesiyle, mevcut diğer misyonların bütçeden öncelikli olarak pay aldığını belirten Schweickart, bu bürokratik öncelik engelinin “dünya güvenliği” dolayısıyla değiştirilmesi çağrısında bulundu.
“Dünya 100 megatonluk patlama ile yok olabilir”
Aslında NASA, NEOCam için 2018 yılı bütçesinden 35 milyon dolarlık bir pay ayırmıştı. Ne var ki bu rakam projenin sürdürülebilir olmasını sağlasa da en önemli seviyeye ulaşmasını, yani NEOCam’in yörüngeye oturtulmasını finanse edecek güçte olmadığı anlaşılıyor.
2019 planlamasında NEOCam‘e ne kadar pay verileceği ve bu durumun revize edilip edilmeyeceğini göreceğiz. Öte yandan NASA’nın Asteroit Yönlendirme Misyonu‘nun da geliştirilme aşamasında olduğunun altına çizmekte fayda var. Olası bir çarpışma felaketinin henüz gerçekleşmeden çözümü noktasında çalışmaların tamamlanmadığını biliyoruz.
NASA Dünya’yı tehdit eden asteroidi nükleer füze ile vurmayı planlıyor
Bu yazı Yiğit Kırca imzasıyla Gelecek Şimdi web sayfasında yayımlanmıştır.